Görünüş olarak bahçe çimine benzeyen kedi çimi, bildiğimiz çim olmadığı gibi aslında doğal bir bitki de değildir. Kedi çimi; esas olarak arpa, buğday, çavdar ve yulaf tohumlarının çimlendirilmesi ile elde edilen özel bir ot türüdür. Kedi çimleri üretilirken herhangi bir ilaç ya da zehirli madde kullanılmadığı için zararlı bileşen içermez ve bu nedenle kedilere rahatlıkla verilebilirler. Kedi çimleri ile kedi otları ise birbirinden farklı bitkilerdir. Kedi otu, nane familyasından gelir. Kedi otunun içinde bulunan yağlar kedilere fazla enerji verirken kedi çiminde böyle bir etki bulunmadığı için kedi çimi tercih etmek daha doğru olacaktır. Fakat bu noktada kedi çimlerinin farklı türlerini bilmek de doğru seçim yapmak için önemlidir.
Kedi Çimi Çeşitleri
Hazır paketlerde satılan ve kolayca ekilebilen kedi çimi çeşitleri yulaf çimi, buğday çimi, çavdar çimi ve arpa çimi şeklinde sınıflandırılabilir. Bu çimleri ayrı ayrı satın alabileceğiniz gibi karıştırarak da kullanmanız mümkündür.
Birbirinden farklı tat ve özelliklere sahip olan kedi çimlerinin ilki yulaf çimidir. Yulaf çimi aromatik ve tatlıdır. Yulaf çiminin kedinize en yararlı özelliği, lifli yapısı sebebiyle kolay çözünüp hazımsızlığı giderebilmesidir. Bitkisel protein açsından zengin olan yulaf çiminden sonra buğday çimi gelmektedir. Buğday çimi de amino asit açısında zengindir. Çavdar çimi ise çok esnek ve koparması zor bir bitki olduğu için kediler tarafından keyifle yenmektedir. Son kedi çimi çeşidi olan arpa çiminin tadı yulaf çiminden çok daha tatlıdır. Arpa çimi de kedilerin sindirimine faydalıdır ve yüksek vitamin değerlerine sahiptir.
Kedi Çiminin Kediler İçin Yararları
Kedi çiminin kediler için en büyük yararı sindirim sisteminedir. Titiz hayvanlar olan kediler, günün büyük bölümünü kendilerini temizlemeye ayırırlar. Bu temizliği dilleri ile yaptıkları için çok fazla tüy yutarlar. Yuttukları bu tüyler ise sindirim sistemlerini zorlar ve sonunda tüy kusmalarına neden olur. Kedi çimi ise bu noktada devreye girer ve kedilerin yuttuğu tüyleri sindirmelerine yardım eder. Kedilerin yediği kuru mama ve diğer katı gıdaların sindirilmesini de sağlayan kedi çimleri vücutta bulunan toksik maddelerin de atılmasında yardımcıdır.
Sindirimi kolaylaştıran kedi çimi, kedilerin ishal ya da kabız olmasını önler. Aynı zamanda kedilerin boşaltım sistemlerini temizleme görevini de üstlenen kedi çimleri sayesinde bakteriler önlenmiş olduğundan kedilerin dışkılarının kötü kokmasının da bu yolla önüne geçilir.
Ayrıca kedi çimlerinin içeriğinde kan akışını hızlandıran folik asit de mevcuttur. Folik asit kedilerin kansızlık sorunundan uzak kalmalarını sağlar. Kedilerin evde bakılan diğer bitkilere zarar vermesini önleyen kedi çimi, patili dostlarımızın B vitamini almaları için de gereklidir.
Kedi çimi kullanılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise miktardır. Kediniz tadını sevdiği için sık sık kedi çimi yemek isteyebilir. Bu bitkilerin fazla tüketilmesi ise kedinizin bağırsakları ve sindirim sistemi açısından sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. Bu nedenle kedi çimleri belirli aralıklarla kediye verilmelidir. Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökümü arttığı için kedi çimleri o dönemlerde daha sık kullanılabilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kediler Neden Ot Yer? Kediler İçin Yararlı ve Zararlı Otlar