Kedilerin titiz hayvanlar olduğu bilinir. Hemen her kedi uyuma ve oyun saatleri dışında gününün çoğunu kendini temizleyerek geçirir. Bu nedenle Sfenks ve Devon Rex kedileri gibi neredeyse tüysüz olan kedi ırkları dışındaki kedileri yıkamak çok da gerekli değildir. Tüysüz ve az tüylü ırklarda deri sağlığı için banyo şartı aranırken, sık dışarı çıkan kediler ile obezite gibi herhangi başka bir rahatsızlık ya da yaşlılık sonucu kendini temizleyemeyen kedileri yıkamanız gerekebilir. Bunun dışında kediniz pirelendiyse ya da kendisini temizleyemeyecek biçimde kirlendiyse de ona banyo yaptırma ihtiyacı duyabilirsiniz.
Kediler, sanıldığı gibi sudan nefret etmeyebilirler. Örneğin Van kedileri ve Norveç Orman kedileri ile Sibirya kedileri, sudan korkmak şöyle dursun çok iyi birer yüzücüdürler. Tekir kedilerin özellikle üç renk olanları da sudan korkmaz hatta suyla oynamaktan hoşlanırlar. Ama suyu hiç sevmeyen kedi ırkları da mevcuttur. Siz zaten kedinizin karakterine hâkim olarak suya karşı nasıl bir tutum takındığını tespit etmiş olacaksınızdır. Siz, bilinçli olursanız kediniz için banyo yapmak bir kâbus olmaktan çıkacaktır.
Kedinizi Nasıl Yıkamalısınız?
Kedinize banyo yaptırmanın adımlarına geçecek olursak,
- Kedinize banyo yaptırmak için öncelikli olarak ihtiyacı olan şampuan, havlu, ödül maması ve yıkama teknesini hazırlayın. Kediniz kaçmaya çalıştığında ya da korkuya kapıldığı anlarda onun dikkatini kedi ödülleri ile dağıtmanız mümkündür.
- Kedinizi küvette ya da yıkama teknesinde yıkayacaksanız su seviyesinin kedinizin boyunu geçmemesine dikkat edin. Teknenin ya da küvetin kenarına mutlaka bir havlu koyun ki kediniz o havluya tutunabilsin. Bu kedinizin kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
- Kedinizi banyoya aldıktan sonra mutlaka kapıyı kapatın ve kedinizin kaçıp saklanabileceği bir alan olmadığından emin olun.
- Kedinizi yıkama teknesine alarak önce sığ şekilde doldurduğunuz suya patilerinin değmesini sağlayın. Panikliyorsa onu zorlamayın ama kaçmasına da izin vermeyin.
- Kedinizi yıkayacağınız suyun sıcaklığını ayarlayın. Su ne çok sıcak ne de soğuk olmalı.
- Suyu asla kedinizin başından aşağı dökmeyin. Duş başlığını düşük ayarda açın ve kedinizin patilerinden başlayarak en son yüzüne gelecek şekilde vücudunu ıslatın. Suyu doğrudan yüzüne tutmayın ve kulak, göz ile burun civarının fazla suya temas etmemesini sağlayın.
- Az miktarda kedi şampuanı ile kedinize masaj yaparak yavaşça şampuanı yayın ve ardından şampuanın iyice durulanmasını sağlayın. Şampuanın kedinizin gözlerine, burnuna, kulaklarına ve ağzına kaçmasını hatta temas etmesini önleyin.
- Daha sonra banyonun kapısını açmadan kedinizi tekneden çıkarın ve onu bir havluya sarın. Kedinizi kurutana kadar birden çok havlu değiştireceğiniz kesin. Bu nedenle yanınızda bol bol havlu bulundurun.
- Kediler gürültülü ses çıkaran aletlerden korkarlar. Bu nedenle onu saç kurutma makinesi ile kurutacaksanız makineyi çok düşük ayarda çalıştırın ve makineyi yüzüne asla tutmayın. Kedinizin arkasından tuttuğunuz saç kurutma makinesini vücudunda gezdirin ve kedinizin kuruduğundan emin olmadan onu bırakmayın.
- Kedinizi yılda iki kereden daha fazla yıkamayın.
- Eğer kediniz yıkanmayı şiddetle reddediyorsa onu kuru kedi şampuanı ya da kedilere özel temizleme mendilleriyle temizleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kedilerde Kepek Ciddi Bir Sorun Mu?