Popular

Kedi Nezlesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Özellikle evlerde yaşayan kediler, iyi bir şekilde bakıldıkları için çok dayanıklı olsalar da her canlı gibi bazı hastalıklara yatkınlık gösterebilirler. Kedilerde en çok görülen rahatsızlıklardan biri ise kedi nezlesidir. Kediler de bizler gibi soğuk alarak nezleye yakalanabilirler ve nezle bulaşıcıdır. Kedilerde nezle, tedavisi olan bir hastalık olmasıyla birlikte tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurur. Bu nedenle kedinizdeki nezle belirtileri konusunda bilgi edinmeli ve doğru teşhis koyulmasını sağlayarak tedaviye başlamalısınız.

>> Tahılsız Kedi Mamaları

Kedi Nezlesi Nedir?

Kedi nezlesi, insanlarda görülen nezlesi gibi bazı virüsler ve kimi zaman da bakteriler nedeniyle ortaya çıkar. Bir üst solunum yolu hastalığı olan kedi nezlesi, vücuda yerleşen virüs ya da bakterinin yayılması sonucunu doğurur. Özellikle evin dışına çıkan kedilerde görülen bu hastalığın nedeni bağışıklık sisteminin herhangi bir sebeple zayıflaması, soğuğa maruz kalma ya da hasta olan başka bir kedi ile temas olabilir.

kedi nezlesi 

Kedilerde Nezle Belirtileri

Kedilerde üst solunum yollarının enfeksiyon kapması ile meydana gelen nezlenin gözle görülebilir belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;

  • Halsizlik
  • İştah kesilmesi
  • Ateş
  • Burun ve gözlerde akıntı
  • Hapşırma

Kedinizde bu belirtileri gözlüyorsanız kediniz nezleye yakalanmış olabilir. Bu durumda bir an önce onu veteriner hekime götürerek muayene ettirmeli ve önlem almalısınız.

Kedi Nezlesinin Tedavisi

Kedinizin nezle olduğundan şüphe duyuyorsanız onu vakit kaybetmeden muayene ettirmelisiniz. Zira kedi nezlesi erken teşhis edilirse kolaylıkla tedavisi gerçekleştirilebilen bir rahatsızlıktır. Kediler de nezle olduklarında bizim gibi antibiyotik kullanmak durumdadırlar. Doğru ilacı belirlemek ise ancak veteriner hekimin görevidir. Yani hastalanan kediniz için veteriner tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanmanız doğru olmaz.

 kedi nezlesi tedavisi

Nezle Olan Kedinin Bakımı

Kedisi nezle olan kedi sahiplerine düşen, tedavi boyunca onlara iyi bakmaktır. Hasta kediye öncelikli olarak rahat edip dinlenebileceği bir ortam sağlanmalıdır. Evde başka kedi varsa nezle olan kedi izole edilmelidir. Bu süreçte kedinin beslenmesine dikkat edilmeli ve öğünleri atlanmamalıdır. Tedavi boyunca veteriner tavsiyesi alınarak kedi vitaminleri ile hasta kedinin beslenmesi takviye edilmelidir. Ayrıca nezle olan kedinin bol bol su içmesine dikkat edilmeli ve mama ile su kaplarını sürekli temiz tutulmalıdır.

Kedinizin burun ve göz akıntısı olduğunda nemli ve temiz bir havlu kullanarak burnunu ve gözünü temizlemeniz onu rahatlatacaktır. Ateşi olup olmadığını da burun kuruluğuna bakarak anlayabilirsiniz.

Kediler, içgüdüsel olarak bedenlerinin neye ihtiyacı olduğunu bilirler. Rahatsızlık süresince kediniz dinlenmek isteyecektir. Onu kaldırmaya ya da ona oyun oynatmaya çalışmamalısınız. Kedinizin yattığı odayı zaman zaman havalandırmayı ihmal etmeyin ama bunu yaparken onu üşütmemeye de özen gösterin. Ve en önemlisi kedinizden ilginizi ve sevginizi eksik etmeyin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kediler Neden Hapşırır?

Related Posts

Kedi Psikolojisi: Kedinizin Ruh Halini Anlamanın Yolları

Kediler, gizemli ve bağımsız doğaları ile bilinir, ancak onlar da insanlar gibi farklı ruh hallerine sahiptir. Kedinizin ruh halini anlamak, onunla daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur ve davranışsal…

Kedilerde Stres Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kediler, genellikle bağımsız ve sakin yapılarıyla bilinirler. Ancak, bu sevimli dostlarımız da stres yaşayabilir ve bunu çeşitli şekillerde gösterebilirler. Stres, kedilerde hem fiziksel hem de davranışsal belirtilerle kendini gösterebilir ve…

Beyaz Tüylü Kediler Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler

Kediler, karakterleri ve güzellikleri ile çok sevilen canlılar. Cinslerine göre farklı özelliklere sahip olan bıyıklı dostlarımız, fiziksel nitelikleri açısında da birbirlerinden ayrılıyor. Basık ya da yuvarlak yüzlü, tüysüz ya da…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *