Kedi sahipleri, kedilerinin sağlıklı bir ömür sürmesi ve mutlu olması için ellerinden geleni yaparlar. Fakat bu iyi niyetli çaba bilgisizlik yüzünden ters tepebilir ve kedi sahiplenen hayvan severler bazen bilmeden kedilerine zarar verecek hatalar yapabilirler. Bilinçsizce yapılan bu hataların başında ise minik dostlarımızı ihtiyacı olandan fazla miktarda beslemek, kısırlaştırmamak, oyun için zaman ayırmamak, veteriner kontrollerini aksatmak ve güvenlik önlemleri almamak geliyor.
Kediyi Gereğinden Fazla Beslemek ve Mama Dışında Gıda Vermek
Ev kedilerinin en çok muzdarip olduğu rahatsızlıklardan biri obezitedir. Kedilerde obezite hastalığının nedeni ise kedinin mama miktarını doğru ayarlayamamak ve insanların tükettiği gıdaları kedilere vermektir. Bu sorunu önlemek için kedinizin yaşına, cinsine ve tükettiği enerji miktarına göre düzenlemiş miktarda mama vermeniz gerekir. Özellikle kısırlık ameliyatından sonra kediler kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmeli ve mama miktarına veteriner hekim görüşü alınarak karar verilmelidir. Ayrıca kediniz ne kadar isterse istesin kendi yemeklerinizden ona vermeniz sakıncalıdır. İnsan gıdaları kedilerin hem kilo alması hem de sindirim sistemlerinin zarar görmesi açısından tehlikelidir. Kediniz daha fazla mama ya da sizin tükettiğiniz gıdaları istediğinde size duygu sömürüsü yapacaktır. Bu durumda taviz vermeden onu oyuna yönlendirip dikkatini dağıtmayı deneyebilirsiniz.
Kediyi Kısırlaştırmamak
Sahiplenilen kedileri kısırlaştırmamak yapılan en büyük hatalardan biridir. Kedi popülasyonunu daha da artırmanın dünyaya hiçbir yararı yoktur. Bunun yanında kedinizin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlama basamaklarından biri onu kısırlık operasyonundan geçirmektir. Çünkü bu ameliyat sayesinde kediniz kanser gibi birçok önemli hastalıktan korunmuş olur. Kızgınlık dönemine girmekten kısırlaştırılarak kurtulan kediler bu süreci yaşamayacak ve daha huzurlu bir yaşam sürecektir.
Kedi İçin Evde Güvenlik Önlemi Almamak
Kedilerin meraklı canlılar oldukları malumunuz. Bu merak sadece ev içine değil evin dışındaki dünyaya da yöneldiğinde kedinin kaçma isteği kamçılanır. Bu da kediniz için güvenlik önlemleri almanızı zorunlu kılan bir durumdur. Kedinin yaşadığı mekânın camlarına tel takıp balkonlarınızı da kediniz için daha güvenli hale getirebilirsiniz. Ayrıca evdeki kablolar mümkün olduğunca bu oyuncu canlılardan saklanmalı ve prizler kapalı hale getirilmelidir. Kedinizin zehirlenebileceği bitkiler ise yaşam alanlarında bulunmamalıdır.
Kedinin Veteriner Hekim Kontrollerini Aksatmak
Kediler her yaşta düzenli biçimde sağlık kontrollünden geçirilmelidir. Çok dayanıklı oldukları için haberiniz olmadan hastalanabilen sevimli dostlarımızın aşıları aksatılmamalıdır. Yetişkinliğe adım attıktan sonra veteriner hekim ziyaretleri azalan kedileri en az üç ayda bir kliniğe götürerek genel muayenesini mutlaka yaptırmalısınız.
Kediye Oyun İçin Zaman Ayırmamak
Oyun kedilerin rutin olarak gerçekleştirmesi gereken faaliyetlerden biridir. Yemek yemek ve tuvalet ihtiyacını gidermek gibi oyun oynamak da kedilerin sağlıkları açısından önemlidir. Kedinizle oyun oynamanız hem sizinle bağ kurmasının anahtarı hem de egzersiz yapmasının yoludur. Bu nedenle sevimli dostunuza vakit ayırmalı ve onunla sık sık oyun oynamalısınız. Birlikte yaptığınız bu etkinlikler kedinizin psikolojik sağlığını da olumlu etkileyecektir.
Kedinin Tuvaletini Temizlemeyi İhmal Etmek
Kediler temizliklerine düşkün canlılardır. Bu özellik sadece tüylerinin ve gövdesinin değil, kedinizin yaşam alanının da temiz olmasını gerektirir. Kedinizin özellikle tuvaletini her gün düzenli olarak temizlemeniz şarttır. Tuvalet temizliği hem kedinizin sağlıklı kalması hem de sizin sağlığınız için önemlidir. Kedinizin kumunu günde iki kez temizlemeniz en idealidir.
Kedinin Bakımlarını Aksatmak
Kedi bakımı sadece doğru beslenme, oyun ve hijyenik ortam sağlamak ile ilgili değildir. Kedilerin tüylerinin taranması, tırnaklarının kesilmesi, kulaklarının temizlenmesi ve dişlerinin fırçalanması da kedi bakımının olmazsa olmazlarıdır. Kedinizin tüylerini düzenli biçimde taramazsanız tüyler birbirine dolaşacak ve kediniz kendini yalarken çok tüy yutacaktır. Kulak temizliği ise iltihap oluşumunu önler. Tırnak kesimi kedinizin törpüleyemediği tırnaklarının kırılma ve takılmasının önüne geçmek için gereklidir. Minik dostunuzun dişlerinin dökülmemesi ve diş eti iltihaplanması yaşamaması için dişleri fırçalanmalıdır.
Köpek Sahiplerinin Yaptığı Hatalar başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.