Kedinizi anlamanız, onun davranışlarını tanımlamanız zaman alabilir. Sevimli dostlarımız en deneyimli kedi sahibini bile şaşkına çevirebilecek karmaşık davranışlara sahiptir.
Bununla birlikte, kesin olarak cevaplanabilecek tek soru, bir kedinin ortalama olarak ne kadar yaşayabileceğidir. Bu yazımızda kediler kaç yıl yaşar? Ömürlerine etki eden faktörler nelerdir? Kedi yaşam dönemleri nelerdir? sorularını cevaplarını vermeye çalışacağız.
- Sokakta yaşamayan sokak kedileri 20 yıla kadar yaşayabilir.
- Diyet, sağlık ve çevre gibi faktörlerin kedi ömrü üzerine etkisi olabilir.
- Kısırlaştırılmış kediler daha uzun yaşama eğilimindedir.
Kedilerin, belirli sağlık/davranış sorunlarını anlamaya yardımcı olabilecek 6 temel yaşam aşaması vardır.
Ortalama Kedi Ömrü
Kedilerin gerçekte dokuz canı tabi ki yoktur. Ancak diyet, sağlık bakımı ve çevre gibi faktörler, bir kedinin ne kadar yaşayabileceği üzerinde etkili olabilir. Kısırlaştırılmış kediler daha uzun yaşama eğilimindedir. Çünkü kısırlaştırma, üreme hastalıklarını önler ve kısırlaştırılmış kedilerin dışarıda dolaşarak hastalanma olasılığı daha düşüktür.
Bir kedinin ortalama ömrü şans dahil pek çok şeye bağımlı olsa da bazı evcil kediler 20 yaşına kadar yaşayabilir. Yaşamları boyunca, sahiplerin ortaya çıkabilecek belirli sağlık/davranış sorunlarını ve göz önünde bulunduracakları şeyleri anlamalarına yardımcı olabilecek 6 temel yaşam aşamasından geçeceklerdir.
Kedi Yaşam Evreleri
Yavru Kedi (6 Aya Kadar)
Bu, kedinizi diğer evcil hayvanlar, evdeki sesler, fırçalanması ve elde tutulması gibi birçok yeni şeyle tanıştırmanın yanı sıra onları çocuklarla tanıştırmanın en iyi aşamasıdır .
Bu süre zarfında en hızlı büyüme dönemlerinden geçtiklerini göreceksiniz. Bu aynı zamanda evcil hayvanınızı istenmeyen yavruları durdurmak amacıyla kısırlaştırmak için iyi bir zamandır .
Junior (6 ay – 12 Ay)
Kediniz bu süre zarfında tam boyuta ulaşacak ve cinsel olgunluğa erişmiş olacaktır.
Evcil hayvanınızla uygun şekilde oynamanız önemlidir. Çünkü bu, onlara insanlarla nasıl güzel oynanacağını öğretecektir. Bu, kedinizle sert ve yuvarlanan oyunlar oynamamak anlamına gelir. Bunun yerine, onlarla etkileşim kurmak için kedi oyuncakları kullanın.
Ellerinizle oynamak, kedi yavrusu olduklarında sevimli görünebilecek ısırmayı ve kaşınmayı teşvik edebilir, ancak yakında büyüdüklerini ve ısırıkların ve çiziklerin daha da zorlaşacağını unutmayın.
Prime (3 – 6 Yaş)
Bu evrenin adından da anlaşılacağı gibi, kediniz bu yıllarda hayatının zirvesinde olacaktır. Genç ve sağlıklı olmalarına rağmen, herhangi bir hastalığı veya hastalığı önlemeye yardımcı olmak için kedinizin aşıları ve sağlık kontrolleri konusunda güncel kalmasını sağlamak hala önemlidir .
Olgun (7 – 10 Yaş)
7-10 yaş aralığında kediniz kırklı yaşların ortalarından ellili yaşların ortalarına kadar olan birinin insan eşdeğeri olacaktır. Bu, evcil hayvanınızın yavaşlamaya başladığını fark edebileceğiniz ve biraz kilo alma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Yiyecek tüketimini dikkatlice izlemek, böylece aktivite seviyeleri için doğru miktarı almaları önemlidir. Kedinizin fazla kilolu olup olmadığından emin değilseniz veya yemek saatlerini nasıl kısaltacağınızdan emin değilseniz, lütfen veterinerinizle konuşun.
Senior (11 – 14 Yaş)
Bu dönem, kedinizin 70 yaşındaki insan yaşına ulaştığını görür, bu da onları mutlu etmek için daha fazla zihinsel uyarıma ihtiyaç duymaya başlayabileceği anlamına gelir.
Kedinizin çevresini zenginleştirmek, yaşamları boyunca yapılmalı ve özellikle kediler bu yaşta çok daha fazla rahatlama eğiliminde olduklarından, yaşlılık yıllarına kadar devam etmelidir. Yiyecek bulmacaları, kedinizi eğlendirmenin harika bir yoludur ve eğer biraz fazla kiloluysa, yiyeceklerini almaya çalışırken onu meşgul ve aktif tutabilir!
Geriatrik (15 Yaş ve Üstü)
Bazı kediler bu yaşa yavaşlama belirtisi göstermeden ulaşabilir (Bazıları şanslıdır!). Ancak diğerleri için yavaş şeritte yaşamaya başlayabilir ve en sevdikleri yastıkta mutlu bir şekilde günü erteleyebilirler.
Geriatrik kedilerin davranışlarındaki herhangi bir değişiklik için daha yakından izlenmesi gerekecektir. Seslendirme ve tuvalete gitme sıklığı gibi şeyleri bu duruma örnek verebiliriz. Sıra dışı bir şey fark ederseniz, en iyisi veterinerinizden randevu almaktır.
Son olarak kedinizin sağlığı için beslenmesine çok dikkatli etmeniz gereklidir. Yaşına, cinsine, ırkına, boyutuna göre mama tercihini doğru yaptığınız takdirde sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Tüm kuru kedi maması çeşitleri için petihtiyac.com/kedi-mamasi sayfamızı inceleyebilir ve minik dostunuz için en uygun kuru mamayı seçebilirsiniz.