Tuhaf karakter özellikleri ve güzel görünümleri ile kediler, insanların en çok ilgisini çeken canlılardan biri. Ataları vahşi kediler gibi her davranışları ile dikkatimizi cezbetmeyi başaran kedilerin pek çok ilginç niteliği bulunuyor. Bu nitelikleri ile sahiplerini her an şaşırtabilen kediler, temkinli bir doğaya sahip olsalar da risk almaktan da çekinmeyen canlılar. Söz konusu pencere kenarından geçen bir kuş ya da balkon demirinden uçan bir böcekse tüm sağduyularını anında kaybediyorlar. Bu da olası kazaları beraberinden getiriyor. Fakat bu kazaların sonunda düştükleri yer ne kadar yüksek bir seviye olursa olsun kedileri hep dört ayak üzerinde yerde buluyoruz.
Kedilerin Dört Ayak Üzerine Düşmesinin Nedenleri
Kedilerin düştüklerinde yere tüm ayaklarını basarak inmelerinin nedenlerinden biri gözlerindeki ve kulaklarındaki özel denge duyularıdır. Bu duyular sayesinde bıyıklı dostlarımız havadayken dönüp ayaklarını yere dik pozisyona getirirler. Bu doğrulma hareketi, yere inmelerinden önce pozisyon alarak dört ayaküstüne düşmelerini sağlar. Yani burada kedilerin mükemmel bir şekilde düşmelerinin ve çoğunlukla düşme sonucu yara almadan kurtulmalarının nedeni kusursuz refleksleri ile denge duyularıdır. Ayrıca kedilerin omurga yapıları da bu nedenlerden diğeridir.
Kediler, Nasıl Dört Ayak Üzerine Düşüyor?
Kedilerin dört ayak üstüne düşmeleri içgüdüsel olarak refleksleri ve denge duyuları sayesinde gerçekleşir. Bunu nasıl yaptıkları ise doğrultma refleksi ile ilgilidir. Kedilerdeki doğrultma refleksi bir yetenek olarak tanımlanamaz. Bu, sonradan kazanılan refleksi kediler 3 ila 4 haftalık olduklarında refleksi kazanmaya başlarlar. 7 haftalık olduklarında ise bu refleks iyice oturur. Yani kediler doğuştan bu reflekse sahip değillerdir.
Doğrulma refleksi, vahşi kedilerden gelmektedir. Çünkü vahşi kediler genellikle ağaçlar üzerinde yaşarlar ya da tehlikelerden korunmak, avlanmak ve dinlenmek için ağaç dallarını tercih ederler. Dolayısıyla vahşi kedilerin ağaçlardan düşme ihtimalleri çok yüksektir. Bu da kedigillerin evrimleşmesini sağlamıştır. Bu evrim sonunda evcil kedilerin vahşi ataları içinde dört ayak üzerine düşen kediler hayatta kalmıştır.
Kedilerin yüksek yerlerden dört ayaklarının üzerine düşmelerinin bir diğer nedeni olan denge duyusu, düşme anının kediler tarafından algılanmasını sağlar. Yani sadece doğrulma refleksi ile değil, gözler ve iç kulaktan gelen sinyallerle kafalarını döndürürler. Bu da düşecekleri yönü algılamalarına sebep olur. Bu algı saniyelik şekilde gerçekleştirdikten sonra devreye kedilerin omurga yapısı girer. Kedilerin köprücük kemiği olmaması kedilerin havada dönmelerine avantaj sağlar. Ayrıca insanlarda 24 olan omurga kedilerde 30’dur. Bu fazla omurga sayısı kedilerin esnekliğini artırır. Böylece kediler, havada hızlı bir şekilde dönebilirler. Döndükten sonra kedinin ayakları yere dik pozisyona gelir ve kedi sırtını da dikleştirerek darbeyi emip yere iner.
Kediler, Dört Ayak Üzerine Düştüklerinde Yaralanma İhtimalleri Var Mıdır?
Büyük ya da küçük bütün kediler yüksek bir yerden düştüklerinde havada dönerek dört ayak üzerine düşerler. Ancak bu her yükseklikte mümkün olmaz ve tüm düşüşlerden yara almadan çıkamazlar. Kedilerin dört ayak üzerine düşebilmesi için yüksekliğin en az 1 metre olması gerekir. Bir metrenin altındaki yükseklikler düşerken doğrulmaya fırsat bulamazlar. Yükseklik ne kadar çok olursa kedinin kurtulma şansı o kadar fazladır. Ama çok yüksekten hızlı şekilde düşen bir kedinin bacakları kırılabilir ve iç organlarında hasar görülebilir. Bu nedenle kedileri her daim kedi filesi kullanarak korumamız gerekir.
Yüksekten düşme dışında hareketli dostlarımızı ev içinde yaşanacak diğer kazalardan korumak için Kedileri Ev Kazalarından Korumanın Yolları ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.