Kedilerde Göz Hastalıkları
Kediler, dayanıklı hayvanlar olarak bilinir. Bu güçlü hayvanların en hassas yerleri gözleri ve mideleridir. Yani kedilerin yedikleri mama ve gıdalar çok özenli seçilmelidir. Bunun yanında kedilerin göz sağlığına dikkat etmek de elzemdir. Kedilerin gözlerindeki ufak bir kızarıklık, kısılma ya da akıntı bile büyük bir hastalığın habercisi olabilir. Belirtiler birkaç gün içinde geçmiyorsa kediniz bir göz hastalığına yakalanmış olabileceği gibi göze vurabilecek farklı bir hastalığın da pençesine düşmüş olabilir. Hastalığı erken teşhis edebilmek için belirtileri ve bu belirtilerin süresini tespit etmeniz gerekir.
Kedilerde Göz Hastalığı Belirtileri
- Kedinizin sürekli ya da aralıklarla gözünü kısması.
- Özellikle bir gözün diğerinden daha küçük hale gelmesi.
- Gözde akıntı olması.
- Kedinin gözünün önünde perde benzeri bir tabakanın oluşması.
- Göz renginin bulanıklaşması.
- Gözün iltihaplanması, çapaklanması.
- Gözde ve gözün hemen altında kızarıklık.
- Göz kapaklarında renk değişimi ya da doku oluşumu.
- Üçüncü göz kapağının görünür hale gelmesi.
Bu ve benzeri belirtileri kedinizde gözlemliyorsanız ve bu belirtiler birkaç gün içinde geçmediyse mutlaka veteriner hekime başvurmalısınız. Çünkü kediniz gözlerini kaybedebilir ya da göz hastalıklarına neden olan solunum yolları enfeksiyonu ya da kanser gibi daha ciddi ve ölümcül bir hastalığı olabilir.
>> Kedi Sağlık ve Bakım Ürünleri
Kedilerin Yakalanabileceği Göz Hastalıkları
- Göz Travmaları: Kediler hassas noktaları olan gözlerine darbe aldıklarında gözlerindeki akıntı çoğalabilir, gözlerini sürekli kaşırlar ve kısarak bakarlar. Bu durum başka kedilerle kavga etmesi ya da bir eşyaya gözlerini çarpmaları ile ortaya çıkar.
- Keratit: Kornea dokusu iltihaplanması olarak da bilinen bu hastalık süresince göz bulanıkmış gibi görünür. Bu hastalık islerlerse korneanın delinmesine kadar gidebilir.
- Konjunktivit: Gözün iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan konjuktivit, gözün üzerini tamamen kapatan şeffaf bir doku gibi gözükür. Göz şişmesi, gözde akıntı ve kaşıntı tespit ediyorsanız kediniz bu hastalığa yakalanmış olabilir.
- Göz Ülseri: Nedeni solunum rahatsızlıkları olabilen göz ülseri insanlarda da görülen bir hastalıktır. Genellikle ağrılı seyreden bu hastalıkta kızarıklık ve göz akıntısı olur. Kediniz bu hastalığa yakalandıysa görme yetisinde de azalma olacaktır.
- Glokom: Kedinizin gözü şişip büyümeye başladıysa bu hastalığa yakalanmış olabilir. Bu hastalık sürecinde göz normalin ötesinde büyümeye devam eder.
- Üçüncü Göz Kapağının Çıkması: Çoğu hayvanda gözleri korumak için ortaya çıkan üçüncü göz kapağı, göz hastalıklarının direkt belirtisidir. Üçüncü göz kapağı vücudun doğal tepkisidir ve gözü iltihaplardan koruma amacıyla gelişir.
- Körlük: Körlüğün şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kornea delinmesi gibi birçok nedeni olabilir. Körlük, kedilerde ve diğer canlılarda göz hastalıklarının son noktasıdır. Körlüğe yol açacağını bildiğiniz hastalık belirtilerini erken teşhis etmeli ve evcil hayvanınız gözlerini kaybetmeden önlem almalısınız.
Kedilerde Göz Hastalıkları Tedavisi
Kediler; acıya, ağrıya ve hastalıklara dayanıklı hayvanlar olarak bilinse de hassas organlara sahiptirler. Göz de kedilerin hassas noktalarından biridir. Her ne kadar size karşı sevgi dolu ve sakin davranışlar gösterdiğini düşünseniz de kediler egzersiz yapmayı, oyun oynamayı ve koşmayı çok severler. Hızlı koştukları için durdukları sırada ya da oyun oynarken evdeki eşyalara çarpmaları da olasıdır. Bu çarpışmalar, kedilerin gözlerine darbe almalarına neden olabilir. Bu nedenle kedili evlerde az eşya olması daha uygundur. Böylece kedilerin darbelerden korunması kolaylaşacaktır. Birden fazla kedi besliyorsanız, kedilerinizin zaman zaman kavga ettiklerini görebilirsiniz. Kavga sırasında kediler kendi alanlarını korumayan yırtıcılara dönüşüp birbirlerinin gözlerine zarar verebilirler. Bu da birden çok kedi sahibi olanların dikkatli olmalarını gerektirir.
Kediler, kavgacı olabildikleri gibi temiz hayvanlardır da. Gün içinde sık sık kendilerini temizleyen bu hayvanlara saylayacağınız yaşam alanı düzenli aralıklarla temiz olmalıdır. Toz ve pislikler solunum yolları hastalıklarına yol açarken kedilerin gözlerinde iltihap oluşumuna da neden olabilir. Temiz su ve kaliteli mamalar kedi sağlığını ciddi anlamda belirler. İyi beslenen ve temiz bir alanda yaşayan kedilerin bağışıklıkları her tür hastalığa karşı yüksek olacaktır.
Kedilerin narin olan gözleri arada bir çapaklanıp akabilir. Bu durumun 1 ya da 2 gün içinde geçmesi beklenir. Kedinizin gözlerinde akıntı ya da çapaklanma görürseniz kaynamış ve daha sonra soğutulmuş ılık suyu pamuğa dökerek gözü silebilirsiniz. Bu işlemi soğumuş çay suyu ile de yapabilirsiniz. Eğer kedinizin gözlerinde normal dışı bir değişiklik görüyorsanız, onu hemen veterinere götürmelisiniz.
Kedinize kepek sorunu varsa Kedilerde Kepek Ciddi Bir Sorun Mu? yazımız da ilginizi çekebilir.