Kediniz yeni doğum yaptıysa ya da dünyaya henüz gelmiş bir kediyi sahiplendiyseniz onun bakımı ile ilgili bilgilere hâkim olmanız kedinin sağlığı açısından gereklidir. Çünkü her canlı gibi kediler de doğduklarında savunmasızdırlar ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle annesi tarafından terk edilmiş ya da annesini kaybetmiş kedilerin bakım ihtiyaçları karşılanmadığında hayatta kalmaları mümkün değildir. Bazı anne kediler ise sağlıklı olan yavrularına bakım sağlarken zayıf ve daha sağlıksız yavrularını beslemekten kaçınırlar. Bunun nedeni sağlıklı olan yavru kedilerin yaşamlarına devam etmesini sağlamak ve zayıf kedilere harcanacak enerji ile çabayı hayatta kalma olasılığı yüksek olan yavrulara vermektir.
Yeni Doğmuş Kedilerin Bakım İhtiyaçları
Evcil kediler doğum anlarından itibaren ilk 8 haftayı anneleri ile geçirirler. Yani ilk 2 ay yavru kediler için hayati önem taşır. Zaten kedilerin yaşamaya devam edip etmeyecekleri de büyük oran da ilk 8 haftalık süreçte belli olur.
Bir yavru kedi iki ay boyunca annesini emmek durumundadır. Bu süre zarfında yavru kedinin tüm besini olan anne sütü, onu bulaşıcı hastalıklardan koruyacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Fakat annesi olmayan yeni doğmuş bir kedinin bu ihtiyacını karşılamak olası değildir ve bu durum minik dostunuzun hayati tehlike altında olduğunun göstergesi olarak anlaşılmalıdır.
Kediler yaşamlarının ilk beş haftasında vücut ısılarını dengeleme yetisine sahip olmadıklarından sürekli üşürler. Henüz gözleri bile açılmamış yavrular annelerine ve kardeşlerine sokularak ısınmaya çalışırlar. Beslenme ve ısınma ihtiyacından hemen sonra tuvalet gereksinimi baş gösterir. Anne kediler yavrularının tuvaletlerini yapabilmesi için genital bölgelerini yalarlar. Ayrıca anne kedi bebeklerini yalayarak temiz kalmalarını, pire ve kirlerden uzak olmalarını da sağlar.
Anne kedinin bir diğer görevi de yavrularını tüm dış etkenlerden ve tehlikelerden korumaktır. Yavru kediler son derece savunmasız oldukları için anneleri tarafından bir güvenli bir yerde izole edilir ve hayatta kalmaları sağlanmış olur.
Yavru Kedi Bakımında İlk Adımlar
Yavru kediler 8 haftaya kadar anneleri ile kalır ve tüm bakım ihtiyaçları anne kedi tarafından giderilir. Bu da annesini herhangi bir nedenle kaybetmiş olan miniklerin hayatta kalamayacağını gösterir. Annesi olmayan bir kediyi sahiplendiyseniz yapmanız gereken ilk şey onu güvene almak ve vücut ısısının düşmemesi için onu ısıtmak olacaktır. Fakat bu işlemi onun üzerini örterek yapmak çok da doğru değildir. Yeni doğmuş bir kedi doğal vücut ısısı hissetmeye ihtiyaç duyar. Bu hem fiziksel olarak onun bir gereksinimidir hem de güvende hissetmesini sağlar. Dolayısıyla yavru kediyi sizin sıcaklığınızı hissedebileceği şekilde bedeninize yakın tutmanız önemlidir. Ona ısınızı verdikten sonra yapılması gereken ilk şey kediyi veteriner hekimin muayene etmesini sağlamaktır. Herhangi bir olumsuzluk veteriner hekim tarafından tespit edilmesiyse minik yavruyu besleme aşamasına gelmişsiniz demektir.
Yeni doğmuş yavru kedinin hayati gereksinimi anne sütü olduğundan öksüz miniğe bir süt anne bulmak en doğrusu olacaktır. Böyle bir imkânınız yoksa veteriner hekiminizin tavsiye ettiği anne sütünün yerini alacak bir mamayı kullanmanız gerekir. Henüz gözleri bile açılmamış yavru beslenme işini tek başına halledemeyeceği için onu beslemek size düşer. Beslenme esnasında kedinin ağız büyüklüğüne uygun şekilde biberon ya da şırınga kullanmanız şarttır. Biberon ya da şırıngadan kediye vereceğiniz miktarı dikkatlice ayarlayın ve onun henüz çok küçük olduğunu unutmayın. Önemli bir diğer nokta da yavru kedilerin üç dört saatte bir beslenmesi gerektiğidir.
Beslenme, ısınma ve güvende hissetme ihtiyaçları karşılandıktan sonra tuvalet ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Bunun için anne kedilerin yaptığı genital bölgeyi dil ile ıslatma işlemine benzer bir uygulama yapmanız gerekir. Bu işlemi ılık suyla nemlendirilmiş bir pamuk yardımı ile gerçekleştirebilirsiniz. Fakat su miktarının fazla olmamasına dikkat edin. Böylece öksüz minik dostunuz tuvalet ihtiyacını giderebilecektir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Su Tüketiminin Önemi