Çam kese tırtılı; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesi ormanlarındaki çam ağaçlarında bulunan zehirli bir tırtıl türüdür. Özellikle bahar aylarında sıkça karşılaşılan bu tırtıllar, temas halinde kedi ve köpek dostlarımız için ölüme varabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Tahriş edici tüyleri cilt ile temas ettiğinde kötü alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu tırtıllarla temas eden hayvanların dillerinde ve üst solunum yollarında (boğaz, yutak, gırtlak, nefes borusu) şişme, morarma, nekroz (doku ölümü) meydana gelebilir. Müdahale edilmezse kedi ve köpekler, solunum yetmezliğinden boğularak ölebilirler.
Bu yazımızda çam kese tırtılının yaşam alanlarından, tüylü dostlarımızla teması halinde olabileceklerden, siz hayvan sahiplerinin böyle bir durumla karşılaştığınızda neler yapabileceğinizden ve korunma yollarından bahsedeceğiz.
Çam Kese Tırtılı Nedir?
3-5 cm boyunda olan çam kese tırtılları, adından da anlalışabileceği gibi çam ağaçlarında yaşayan hayvanlardır. Sahip oldukları alerjen özellikleriyle insanlara ve hayvanlara zarar verebilirler. Genellikle bahar ve yaz aylarında ağaçlardan toprağa koloniler halinde inerek yeni bir yuva yapmaya veya beslenmeye çıkarlar. Özellikle ormanlık ve şehir dışı alanlarda bulunan bu tırtılların karnının alt kısmında bulunan ayaklarda çok sayıda beyaz ve sarıya yakın açık kahverengi-gri renklerde kıllar bulunur. Çam kese tırtıllarının arka arkaya sıra halinde ilerlemeleri tipik özellikleridir. Bu özellikleri ve tüylü yapıları köpeklerin dikkatini çekmek için yeterlidir. Eğer sizin de meraklı bir köpeğiniz varsa bu ormanlık alanlarda ve çam ağaçlarının bulunduğu bölgelerde, çok dikkatli olmanız gerekir. Köpeklerin özellikle patileriyle tırtıllara dokunmaları sonucu canlarının acımasıyla patilerini yalamaya başlamaları, zehilrenmelere neden olabilir. Bazı durumlarda ise direkt ağızlarıyla tahriş edici alerjen tüylere temas etmeleri, köpek veya kedilerin çam kese tırtılı tarafından zehirlenmelerine yol açabilir.
İlginizi çekebilir: Kedi – Köpekler İçin Yaz Tehlikesi: Pisipisi Otu
Çam Kese Tırtılıyla Temas Belirtileri
Aşağıda bulunan belirtiler temastan hemen sonra ani bir şekilde başlar. Belirtiler fark edildiğinde kısa süre içinde müdahale edilmesi son derece önemlidir.
- Huzursuzluk, sinirlilik ve ajitasyon
- Patileriyle ağızdan bir şey çıkartmaya çalışma
- Yüzü yere sürtme
- Ağızda salya artışı
- Yutkunmakta zorluk
- Nefes almada güçlük
- Hızlı ve sık nefes alıp verme
- Dilin şişmesi ve morarması
- Dilin ve ağız içi mukozanın nekroze olması (doku ölümü)
- Ağız içi mukozanın koyu mavi-mor renk alması
- Ağzını kapatamama
- Gözlerde ve göz kapaklarında şişme ve kızarıklık
- Burun mukozasında şişme ve kızarıklık
Eğer tırtıllar yutulursa yukarıdaki belirtilere ek olarak sindirim sisteminde meydana gelen reaksiyonlar sonucu karın ağrısı, kusma, egzersiz intoleransı, iştah kaybı ve genel durum düşüklüğü de görülebilir.
İlginizi çekebilir: Köpeklerin Olması Gereken Aşılar
Ne Yapılmalı?
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak köpeğinizin ağzını ve yüzünü ılık suyla yıkayabilirsiniz. Eğer elinizle temas edecekseniz sizin de eldiven giyerek önlem almanız gerekebilir. İlk müdahaleden sonra derhal veteriner hekiminizi arayıp durumu bildirmeniz ve yola çıkmanız gerekir. Kısa sürede müdahale edilmesi, köpeğinizin hayatını kurtarır ve tamamen iyileşmesini sağlayabilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Eğer köpeğiniz ciddi solunum güçlüğü yaşıyorsa veteriner hekiminiz tarafından acil olarak entübe edilir. Antihistaminik ilaçlar, kortikosteroidler ve serum tedavileri uygun dozlarda acil olarak uygulanır. Dil ve ağız bölgesine lokal ağrı kesiciler ve soğuk kompres uygulamaları yapılır. Enfeksiyon riskini önlemek amaçlı antibiyotik tedavisi uygulanır. Dil üzerindeki lezyonların iyileşmesini hızlandırmak amaçlı vitamin takviyeleri uygulanır. Dil ve ağız içi lezyonlar temas süresine ve müdahale zamanına bağlı olarak çok derin oluşmuş ise yaraların iyileşmesi gecikebilir veya dil nekrozuna bağlı olarak dilin bir kısmı veya tamamı operasyon ile alınabilir. Ağızdan beslenme olmadığı için serumla beslenme 1 hafta kadar sürebilir.
Çam Kese Tırtılından Korunma Yolları
Köpekleri özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yürüyüşe çıkarttığınız zamanlarda mümkün olduğu kadar çam ağaçlarının olmadığı bölgelerde dolaştırmaya özen göstermelisiniz. Böyle bir ortamda bulunacaksanız eğer mutlaka ağızlık kullanmalısınız. Köpeğinizin tırtılların üzerinden geçtiğini görürseniz, patilerini yalamasını önleyebilir ve hemen bol sabun ve suyla yıkayabilirsiniz.
Çam kese tırtılı yuvaları dalların uçlarına yakın beyaz, çadır benzeri ipeksi dokumadan yapılmış yarım küre veya damla şeklinde yapılar oldukları için fark etmek oldukça kolaydır. Bu yuvalar madeni para kadar küçük olabilecekleri gibi birkaç metre uzunluğunda da olabilirler. Özellikle çam ağaçları üzerinde buna benzer yuvalar gördüğünüz zaman belediyelere haber vererek sadece kendi köpeğinizin hayatını değil, doğada yaşayan diğer canlıların da hayatını kurtarmış olursunuz.
İlginizi çekebilir: Kedilerde Fip Hastalığı Hakkında Her Şey