Yaz aylarında tüylü dostlarımız köpekler bizim gibi serinlemek isterler. Gövde ve başları tamamen tüylerle kaplı olan bu sevimli canlılar da insanlar gibi sadece serinleme isteği ile değil yüzmekten keyif aldıkları için denize ve havuza girebilirler. Ama her köpek yüzmekten hoşlanmaz ve ıslanmak bazı köpekler için bir kâbus olabilir. Bunu ancak köpeğinizle birlikte yüzme deneyimini yaşayarak belirleyebilirsiniz. Ayrıca yüzmeye gitmeden önce köpeğinizin güvenliğini sağlayacak bazı önlemleri almanız bu eğlenceli etkinliği sorunsuz gerçekleştirmeniz açısından önemli bir etken olacaktır.
Tüm Güvenlik Önlemleri Alın
Köpeğinizle yüzmeye gitmeden önce belirli önlemleri almanız gerekir. İlk olarak onun güvenliğini sağlamalısınız. Köpeğinizin sudan zarar görmesine yol açacak fiziksel bir rahatsız varsa, köpeğiniz yakın zamanda herhangi bir operasyon geçirmişse ya da açık bir yarası bulunuyorsa onu suya sokmayın. Denizin tuzlu suyu ile havuzun kloru yara ve dikişlere iyi gelmeyecektir. Ayrıca köpeğinizin başını genellikle suyun dışında tutmasına dikkat edin. Toplu yüzülen yerlerde suda herhangi bir mikrop olabilir. Bu nedenle köpeğiniz havuz ya da deniz suyunu içmemeli ve gözleri ile burnunu suya fazla temas ettirmemelidir. Su kenarında ise güneş çarpmalarına dikkat edilmelidir.
Köpeğiniz suya girdiğinde ise akıntıya kapılma, batma ve su yutma durumlarında bir kaza yaşamamak için ona mutlaka köpekler için özel olarak üretilen can yeleği girdirmeyi unutmayın.
Her Köpeğin Yüzmediğini Aklınızdan Çıkarmayın
Köpeklerin içgüdüsel olarak yüzme bildikleri varsayılır. Ama bazı köpekler anatomik yapıları gereği suyun yüzeyinde pek fazla kalamazlar. Köpeklerin rahatça yüzmeleri ve suyun üstünde kalmayı başarmaları vücut ağırlıkları ve bacaklarının uzunluğu ile doğru orantılıdır. Köpekler arka ve ön ayaklarını suyun içinde sallayarak batma tehlikesinden kurtulurlar. Bu durum gövdesi ağır olmasına rağmen minik bacaklara sahip olan köpekler için çok yorucudur. Golden Retriever, Labrador, Alman Kurdu gibi iri ve uzun bacaklı köpekler yüzme konusunda başarılıdır ve suya girmek onlar için çekinilecek bir durumdan çok bir zevktir. Ama sosis köpek adı ile bilinen ve uzun bir gövdeye, minik bacaklara sahip olan Dachshund cinsi köpekler ile ağır gövdeli, kısa bacaklı Bulldoglar için yüzmenin pek zevkli bir aktivite olduğu söylenemez. Çünkü onlar için gövdelerinin ve başlarının suya batmaması oldukça uğraş ister.
Ayrıca cinslerinden bağımsız olarak bazı köpekler karakter yapılarının da gereği yüzmekten ve sudan pek hoşlanmazlar. Köpeğinizin suya girmek isteyip istemediğini ise deneyerek öğrenebilirsiniz. Bu aşamada köpeğinizi asla zorlamamalı ve korkutmamalısınız.
Yüzmeyi Eğlenceli Hale Getirin
Köpekler yüzerek hem serinler hem de eğlenirler. Bu keyifli etkinliği birlikte yapmanız ise köpeğinizle aranızdaki bağı artırır ve güven duygusunu pekiştirir. Ayrıca köpeğiniz yüzerek yoğun bir fiziksel aktivite gerçekleştirmiş olur. Az hareket eden, obezite sorunu yaşayan ve herhangi bir fiziksel engeli bulunan köpekler için yüzmek adeta bir tedavidir. Yüzmeyi daha eğlenceli hale getirmek için ise bazı gereçler ve oyuncaklar kullanabilirsiniz. Bunun için şişme botlar, su topları, halatlar ve özellikle köpeklerin bayıldığı oyuncaklardan biri olan frisbee edinebilirsiniz. Böylece köpeğiniz suda daha fazla bir süre kalacak ve daha mutlu olacaktır.
Yüzmek dışında köpeğinizle birlikte kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmenin yollarını arıyorsanız Köpeğinizle Yapacağınız Eğlenceli ve Yararlı Etkinlikler hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.