Sağlık Rehberi

Köpek Ağızlığı Nedir? Ne İşe Yarar?

Köpeklerin ve çevrelerindeki canlıların güvenliğini sağlamak amacıyla üretilen köpek ağızlıkları, aslında çoğu köpeğin kullanması gereken ürünlerdir. Köpek ağızlıkları sanıldığı gibi sadece agresif köpekler için kullanılmaz. Ağızlık takan köpeklerin korkutucu göründükleri doğrudur ama bu görünüm köpeğin her an etrafa saldırmaya hazır olduğu anlamına gelmez. Özellikle Pitbull, Doberman, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Cane Corso, Danua, Bull Terrier, Boerboel ve Boxer gibi iri ve güçlü köpek ırklarına takılması gereken köpek ağızlıkları, dışarıda yapılan gezinti ile yürüyüşlerde ve veteriner kontrollerinde diğer köpek ırkları için de kullanılmalıdır.

 köpek ağızlığı nedir

Köpek Ağızlıklarının Temel İşlevleri

  • Isırmayı önleyerek diğer canlıları ve köpeği güvende tutmak
  • Dikiş, sargı ya da yaraları olan köpeğin bu bölgeleri yalayıp ısırmasını engellemek *Köpeklerin yabancı, zehirli ve zararlı cisimler ile gıdaları yutmalarının önüne geçmek
  • Köpeğinizin yeni tanıştığı başka bir köpeğe ya da diğer evcillere saldırgan davranmadan onlara alışmasına yardımcı olmak
  • Köpeğin herhangi bir saldırı karşısında yaralanmasını önlemek.

Köpek Ağızlığı Hangi Durumlarda Kullanılmalı?

Köpek ağızlıkları, türleri gereği agresif bir doğaya sahip olan köpek cinsleri ile hatalı yetiştirmeden kaynaklı saldırganlık gösteren köpeklerde mutlaka kullanılmalıdır. Ayrıca yaralı, hasta ve korkmuş bir köpeğe de köpek ağızlığı takmak gerekebilir. Çünkü köpekler en çok savunmasız hissettiklerinde saldırıya geçerek kendilerini korumaya çalışırlar. Özellikle veteriner hekim muayenesi sırasında köpek ağızlığı kullanılması veteriner hekimin, sizin ve köpeğinizin güvende kalmasını sağlar.

Boyutları ve gücü ne olursa olsun her köpek, sahibini korumak ister. Köpekler, en ufak bir tehlike sezdiklerinde sahiplerini güvene almak için kendi canlarını düşünmeden tehlikeye atabilen hayvanlar olduklarından kalabalık ortamlara girerken ve ev dışında köpek ağızlığı takmak doğru olacaktır. Çünkü köpeğiniz sizi korumak ve güvende tutmak için her an tetikte olacak ve en ufak bir hamleyi tehdit olarak algılayıp dikkat kesilecektir. Bu durum, istenmeyen sonuçlar doğurabileceğinden köpeğin cinsine bakılmaksızın köpek ağızlığı kullanmayı zorunlu kılar. Özellikle korumacı cinsler ile bekçi köpekleri mutlaka bu ürün takılarak dışarı çıkarılmalıdır.

 köpek ağızlığı ne işe yarar

Köpek Ağızlığının Kullanılmaması Gereken Durumlar

Köpek ağızlıklarının köpeklere herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir fakat üretim amacı dışındaki hallerde kullanılmamalıdır. Her şeyden önce köpek ağızlıklarının birer ceza aracı olmadığı iyi algılanmalıdır. Örneğin köpeklerin havlamasını önlemek için köpek ağızlığı takmak yanlıştır. Bunun için köpeğinize eğitim vermeniz havlamanın azalmasına yardımcı olacaktır. Kimi köpek sahipleri de köpeklerini obeziteden korumak gayesiyle fazla mama yemelerinin önüne geçmek için köpek ağızlığı kullanırlar. Bu da yanlış bir yöntemdir ve köpekler tarafından ceza olarak algılanır.

Köpek ağızlığı, sadece gerekli durumlarda takılmalıdır ve bu süreç uzun sürmemelidir. Köpeğinizi dışarı çıkarıp eve getirdiğiniz anda ağızlığı hemen çıkarmalı ve ağızlığın takılı olacağı sürenin köpeğiniz tarafından algılanmasını sağlamalısınız. Köpeğiniz ağızlığını günde kaç saat, hangi durumlarda takacağını bilmelidir.

Köpeğinizin havlama problemi varsa bunu köpek ağızlıkları ile gidermeye çalışmayın. Bunun için Köpek Havlamasını Engellemenin En Etkili Yolları yazımızı okumanız daha iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *