Sağlık Rehberi

Köpekler Rüya Görür Mü?

Birçok köpek sahibi, köpeklerinin uyurken garip davranışlar sergilediklerini ve hareket ettiklerini görmüştür. Bazı köpekler uyuduklarında ayaklarını koşuyor gibi hareket ettirir, bazıları hırlar ya da havlar, bazıları ise ağlama benzeri bir ses çıkarır, bazıları ağızlarını şapırdatır, bazıları aniden sıçrayarak uyanır. Uyku halindeyken köpeklerin sergiledikleri bu bilinçsiz davranışları patili dostlarımızın rüya gördüğü üzerine fikirlerin yaygınlaşmasına neden olmuş ve bilim dünyasını bu konuya araştırma konusunda teşvik etmiştir.

>> Köpek Malzemeleri

 köpeklerde rüya

Köpeklerde Rüya

Evcil dostlarımız üzerinde yapılan araştırmalar bize köpeklerin rüya gördükleri sonucunu vermiştir. Çünkü bilim adamları köpeklerin uyku halindeyken beyin dalgalarını incelemiş ve bizim beyin dalgalarımızdan farklı olmadıklarına karar vermişler. Yani köpeklerin beyinleri de insanlarınki gibi uyurken faaliyetini sürdürmeye devam ediyor fakat bedenleri pasif hale geçiyor. Beynin bize sunduğu bu veri ise köpeklerin rüya gördükleri ile ilgili ortak bir kanı oluşmasına neden olmuştur.

Köpeklerin gördüğü rüyaların niteliğine bakıldığında insanların gördükleri gibi olduğu da söylenebilir. Fakat köpeklerin uyurken hareket edip ses çıkarmaları her defasında rüya gördükleri anlamına da gelmez. Bu davranışlar, köpeğin fiziksel rahatsızlıklarının da bir göstergesi olabilir ancak uyku halindeki tepkilerin fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlığa delalet olduğu bilgisi köpeklerin rüya gördüğü gerçeğini de değiştirmiyor.

Köpekler Rüyalarında Ne Görüyor?

Köpeklerin rüya gördüğü gerçeğinden hareketle yapılan bilimsel çalışmalar sonunda evcil dostlarımızın da bizler gibi günlük yaşamları ile ilgili düşler gördükleri verisine ulaşılmıştır. Bu da köpeklerin gün içinde yaptıkları faaliyetler ile karşılaştıkları durumların rüyalarında karşılarına çıktığı varsayımını gündeme getirmiştir. Köpekler; düşlerinde koşup oynadıklarını, mama yediklerini, sevildiklerini ve buna benzer olağan durumları görebilirler. Yani köpeklerin sahiplerini rüyalarında gördükleri varsayımı da oldukça yüksek bir olasılıktır. Ama köpekler iyi ya da olağan rüyalar gördükleri gibi kâbus da görebilirler.

Köpeklerin düş görmeleri ile ilgili bir diğer soru da uyudukları her an rüya görüp görmedikleridir. Biz insanlar gibi köpeklerinde rüya görmek için uykunun belirli dönemlerine girmeleri gerekir. Yani patili canlarımız da bizim gibi derin uykuda rüya görebilirler. Sonuç olarak köpekler her uyuduklarında rüya görmezler.

 köpekler rüya görür mü

Rüya Gören Köpek Uyandırılmalı Mıdır?

Köpekler, doğada yaşamlarından getirdikleri bir içgüdü ile en zayıf anlarının beslenme ve uyuma anları olduğunu bilirler. Dolayısıyla kuyruklu dostlarımızın uykuları hafiftir ve en ufak bir titreşim ile ses karşısında hemen uyanırlar. Kesik ve kısa uykular ile dinlenememelerine ve ömürlerinin kısalmasına neden olur. Bu nedenleri göz önünde bulundurarak köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak için kâbus gördüğünden emin olsanız bile uyandırmamalısınız. Burada yapmanız gereken köpeğiniz için rahat bir köpek yatağı edinmek ve o uyurken uykusunu bölmemek olacaktır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Köpeklerin Yatmadan Önce Etraflarında Dönme Sebepleri

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *