Sağlık Rehberi

Köpeklerde Antibiyotik Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Antibiyotikler, insanlar gibi köpeklerde de enfeksiyon yaratan mikroorganizmalara karşı vücudu savunmak için kullanılır. Ama antibiyotik kullanımı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de dikkatli gerçekleştirilmelidir. Çünkü antibiyotikler laboratuvar ortamında mantar, küf ve bakterilerden elde edilir ve bu mikroorganizmalar köpeğin vücudunda bulunan enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla geliştirilir. Antibiyotik tedavisi esnasında sağlıklı hücrelere zarar verilmemesi gerekir. Köpeğin kulağı, gözü, derisi ve tüm iç organlarında bakteri olabilir. Bu bakterilerin türleri değişiklik gösterir. Antibiyotik ilaçların içeriği de köpeğe zarar veren ve enfeksiyonlara neden olan bakterilerin türüne göre seçilerek kullanılmalıdır. Bu seçimi ve dozaj ayarlamasını ise ancak veteriner hekimler yapabilir.

köpeklerde antibiyotik 

Köpeklerde Hangi Antibiyotikler Kullanılır?

Köpekte görülen rahatsızlığa göre farklı türde antibiyotik tedavileri uygulanmaktadır. Hangi antibiyotiğin hangi hastalığı tedavi etmek için kullanıldığını öğrenmek ise köpeğin sağlığı açısından önem arz eder. Örneğin köpekteki solunum yolları enfeksiyonları, mide enfeksiyonları ile üreme ve boşaltım sistemlerindeki enfeksiyonlar için sıklıkla Amoxicillin veAmoxicillin/Clavulanate kullanılmaktadır. Bu antibiyotik aynı zamanda deri enfeksiyonlarının tedavisinde de etkilidir.

Şişlik ve kızarıklıkları gideren Gentamicin adlı antibiyotik köpeklerde kulak ve göz iltihabı durumlarında etkilidir. Anti enflamatuar özelliği olan Gentamicin ayrıca zatürre tedavisinde de kullanılabilir. Chloramphenicol iç organlarda görülen bakteriyel enfeksiyon oluşumlarında ise Chloramphenicol veteriner hekimler tarafından sıklıkla tercih edilir. İdrar yolu enfeksiyonları için de Sulfamethoxole adlı antibiyotiğin etkili olduğu bilinmektedir. Fakat bu ilacın kusma, ishal ve iştah kaybı gibi yan etkileri bulunduğundan Sulfamethoxole kullanımında köpeklerin bol su tüketmesi elzemdir.

Bu antibiyotiklerin yanında Tetracycline ve Tetrasiklin de veteriner hekimlerin önerdiği ilaçlardır. Özellikle Tetrasiklin diğer antibiyotiklerin enfeksiyonları gidermede yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır.

Antibiyotiklerin Köpeklerde Görülen Yan Etkileri

Her ilacın az da olsa yan etkileri bulunur. Antibiyotikler çok etkili ilaçlar oldukları için onların yan etkileri daha fazladır. Ama bu yan etkiler ilaca ve köpeğe göre değişiklik de gösterebilir. Genellikle antibiyotik tedavisi gören köpeklerde mide bulantısı, iştah kaybı, kusma ve ishal gözlenir. Ama bu etkiler çoğunlukla çok büyük değildir ve birkaç gün içinde geçer. Bu tür gastrointestinal sorunlar büyük ise ilacın değiştirilmesi uygundur.

Büyük yan etkilerden biri ise alerjik reaksiyonlardır. İlaç kullanımı süresince vücudun herhangi bir yerinde şişlik, nefes almakta zorlanma, deride döküntü ve aşırı kaşınma antibiyotiğin köpekte alerjiye sebep olduğunun göstergesidir. Bu durumda veteriner hekime danışılması gerekir.

Antibiyotiklerin diğer bir yan etkisi nörolojik semptomlar olarak kendini gösterir. Nörolojik yan etkiler istemsiz kas hareketleri, yürümekte zorlanma ve aşırı halsizlik olabilir. Ayrıca sık olmamakla birlikte köpek nöbet geçirebilir. Nörolojik yan etkiler önemlidir ve veteriner hekimle hemen görüşülüp bu etkilerin önlenmesi ile sorun ancak çözülebilir.

köpeklerde antibiyotik kullanımı 

Köpeklerde Antibiyotik Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeklerdeki enfeksiyonları gidermek için enfeksiyona neden olan bakteri türüne uygun antibiyotikler belirlendikten sonra veteriner hekimin belirlediği dozaj ve sıklıkta antibiyotik kullanmak dikkat edilmesi gereken ilk noktadır. Tedavi bitene kadar da bu ilaçlar kesilmemelidir.

Antibiyotik kullanımı basitçe vücuda yerleşmiş olan bakterilerle savaşma anlamını taşır. Bu da köpek için yorucu ve önemli bir süreçtir. Antibiyotik tedavisi boyunca köpeğin fazla yorulmaması ve bolca su tüketmesinin sağlanması önerilir. Su tüketimi bakterilerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar ve antibiyotik tedavisine katı sunar.

Antibiyotik tedavisi boyunca köpeklerin gıda alımına dikkat edilmeli ve köpekler kaliteli kuru köpek mamaları ile beslenmelidir.

Köpeklerde Rahim İltihabı (Pyometra) Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *