Sağlık Rehberi

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. Köpeklerin kemirmeyi en çok sevdiği eşyalardan biri de ayakkabılardır.

köpeklerde ayakkabı takıntısı 

Köpeklerin Ayakkabı Kemirmesinin Nedenleri Nelerdir?

Ayakkabılar, köpek ödül kemikleri gibi dayanıklı oldukları için hemen parçalanmazlar ve bu nedenle köpeğin uzun süre çiğnemesi için ideal materyallerdir. Ayrıca ayakkabılardaki deri ve insan kokusu köpeklere çekici gelir. Bu da ayakkabı, terlik gibi ürünleri köpekler için vazgeçilmez kılar. Bunun dışında köpekler aşağıda sıraladığımız nedenlerden ötürü de ayakkabılara ilgi duyabilirler;

  • Köpekler, ayakkabıları eğlenceli birer oyuncak olarak görebilir. Bir köpek için bu dayanıklı oyuncağı kemirmek bir kemiği kemirmek kadar keyiflidir.
  • Köpekler ağırlıklı olarak etobur beslendiklerinden ayakkabıdaki deri kokusu onları bir av yakalamış gibi cezbeder. Hatta ayakkabıyı ısırdıklarında ağızlarına yayılan tat köpeklerin hoşuna gider.
  • Kuyruklu dostlarımız sahiplerinin kokularını sevdikleri gibi başka insanların kokularına da ilgi duyarlar. Bu ilgi de ayakkabılara yönelmeleri ile sonuçlanabilir.
  • Bebekler gibi yavru köpekler de diş çıkarırken kemirme ihtiyacı duyarlar. Dişleri kaşınan bir köpek için en ideal materyal ayakkabı olabilmektedir.
  • Sahiplerini özleyen ve uzun süre evde yalnız kalan köpekler sahiplerine ait eşyaları kaçırarak ilgi çekmek ve sahipleriyle özlem gidermek için ayakkabılarınızı kaçırabilirler. Bu davranış psikolojik temelli ise patili dostunuz ilginizi tamamıyla çekebilmek için ayakkabılarınıza ciddi hasarlar verebilir.

 köpeklerin ayakkabı takıntısı

Köpeğinizin Ayakkabı Takıntısının Nasıl Önüne Geçersiniz?

Köpeğiniz ayakkabılarınızı sürekli kaçırıyor, ayakkabıyı emiyor, çiğniyor, ısırıyor ve parçalama eğilimi gösteriyorsa bu bir çeşit obsesyon olabilir. Ayakkabı kemirme davranışı obsesyon düzeyinde sürekli seyrediyorsa ya da köpeğiniz ondan ayakkabınızı almanıza çok sinirleniyor, agresif tepki veriyorsa durum ciddi demektir. Obsesyon dışındaki durumlarda ise köpeğiniz tadını sevdiği, oyun oynamak istediği ya da ilginize ihtiyaç duyduğu için bu davranışta bulunuyordur. Köpeğinizin ayakkabı takıntısının önüne geçmek adına;

  • Ayakkabılarınızı köpeğinizin göremeyeceği ve ulaşamayacağı bir dolapta tutun. Köpeğinizin ayakkabılara olan ilgisi geçene kadar onun yanında ayakkabılarınızı giyip çıkarmayın ve terlikleri de ortadan kaldırın.
  • Köpeğinize çiğneyebileceği oyuncaklar alın. Bu oyuncakların yanında ödül kemikleri ve hem yumuşak hem de dayanıklı materyaller de edinebilirsiniz.
  • Köpeğiniz sizden ilgi ve sevgi beklediği zaman eşyalarınıza zarar verebilir. Özellikle sahiplerini uzun süre göremeyen ve günün çoğunu yalnız geçiren köpeklerde gözlenen ayrılık anksiyetesi nedeniyle köpekler takıntılı bir biçimde sahiplerine ait ayakkabıları kemirir. Bu doyurulmamış psikolojik ihtiyacı gidermek için köpeğinizle daha çok vakit geçirmeli, onunla yaptığınız oyun ve gezi zamanlarını artırmalısınız. Ona sevginizi daha çok gösterip onunla konuşmanız ve köpeğinizin sizinle uyumasına izin vermeniz de sorunun çözümü için bir yol olacaktır.
  • Köpeğinizin ağız ve diş sağlığı açısından ne durumda olduğunu kontrol ettirmeniz çiğneme davranışını önleme açısından önemlidir. Eğer köpeğinizin dişleri ya da diş etleri ağrıyor ya da sadık dostunuz diş çıkarıyorsa ayakkabılarınızı çiğnemek onu rahatlatacaktır. Bu durumda veteriner hekim muayenesine gitmenizi öneririz.
  • Ayakkabı takıntısı tüm önlemleri almanıza rağmen devam ediyorsa köpeğinizin psikolojik yardım alması şarttır.

Köpekler Neden Dışkı Yer? Köpeklerin Dışkı Yemesini Önlemenin Yolları hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerin Kokusunu Gidermenin En Etkili Yolları

Bir köpekle aynı evi paylaşmanın en zor tarafı köpeğin ev içine kokusunu bırakmasıdır. Evdeki köpek kokusunu gidermenin farklı yolları bulunurken sorunu temelden çözmek isteyenler doğrudan dört ayaklı sadık dostlarının kokusunu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *