Ayrılık anksiyetesi ya da terkedilme anksiyetesi olarak da bilinen ayrılık kaygısı, köpeklerde sıklıkla görülen bir psikolojik durumdur. Ayrılık anksiyetesi genelde evde yalnız bırakılan ve sahibinden gün içinde uzun saateler uzak kalan köpeklerde gerçekleşir. Ayrılık kaygısı yaşayan köpekler paniğe kapılarak evdeki eşyalara zarar verip evi dağıtabilir, hatta eve dışkılarını yapabilirler. Yalnız bırakılmak ve sahipleri ile yeterince zaman geçirememek dışında köpeklerde bu rahatsızlığın görülmesinin diğer nedenleri yaşam ortamının değişmesi, sahibinin ölmesi ya da evdeki diğer evcillerin gitmesi olabilir. Aynı zamanda köpeğin yaşadığı eve gelen başka bir evcil ile yeni doğan bir bebek de sahibinin ilgisinin azalmasına ve yön değiştirmesine sebep olduğu için köpeğiniz ayrılık kaygısı yaşamaya başlayabilir.
Psikolojik bir rahatsızlık olan ayrılık kaygısına her köpekte rastlanmaz. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de köpeğin yetiştiriliş tarzı, aldığı eğitim, geçmiş yaşamlarından kalma travmaları ve cinsi ayrılık anksiyetesini etkileyen faktörler arasında sayılabilir. Bir diğer görüş ise bu kaygıyı yaşayan köpeklerde fiziksel bir rahatsızlığın olabileceği yönündedir.
>> Kısırlaştırılmış Köpek Mamaları
Köpeklerde Ayrılık Anksiyetesinin Belirtileri
Köpeğinizin ayrılık kaygısı yaşayıp yaşamadığına dair belirtiler oldukça belirgindir. Evde uzun zaman kalmıyorsanız ve köpeğinizi yalnız bırakıyorsanız bazı işaretleri takip ederek köpeğinizin bu anksiyeteden muzdarip olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Eğer köpeğiniz siz evde yokken evdeki eşyalara zarar veriyor ve evi dağıtıyorsa ayrılık anksiyetesi olabilir. Bu ilk basit belirti, canı sıkılan her köpekte görülebileceğinden daha ciddi göstergelere bakılması gerekir. Köpeğiniz yalnızken sürekli havlama, yüksek sesle uluma gibi tepkiler veriyorsa bu kaygısına dair daha önemli bir göstergedir. Eve dışkılamak ve siz eve döndüğünüzde sakinleşemeyecek biçimde aşırı tepkiler vermek ise son noktadır.
Köpeklerde Ayrılık Kaygısının Çözümü
Köpeğinizde ayrılık anksiyetesi olduğunu düşünüyorsanız öncelikle onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekir. Çünkü bu durum fiziksel bir rahatsızlık kaynaklı gerçekleşiyor olabilir. Veteriner hekiminizin tavsiyeleri ışığında bu kaygının çözümü için öncelikle köpeğinize daha çok vakit ayırmanız gerekecektir. Onun evde yalnız kaldığı saatleri kısaltmalı ve gerekirse onu sizin evde olmadığınız saat dilimlerinde gezdirmesi için başkalarından destek alabilirsiniz. Başka bir evcil edinmek de sorunu bir nebze çözer ama bu noktada köpeğinizin asıl isteğinin sizinle birlikte olmak olduğunu da atlamayın.
Köpeğinizin ayrılık kaygısını en aza indirmek için köpek oyuncakları edinerek onun yalnızken meşgul olmasını sağlayabilirsiniz. Bu oyuncaklarla birlikte oynamanız siz evde değilken köpeğinizin oyuncaklara yönelerek daha az yalnız hissetmesine neden olacaktır. Bu aşamada egzersizleri artırmanız da yararlıdır.
Köpekler, rutine ve alışkanlıklarına bağlı canlılardır. Bu da onunla yaptığınız rutinlerin sıklaştırmak ve yalnız kaldığı zaman dilimlerini her gün aynı uzunlukta ayarlamanız gerektiğine işaret eder. Yani köpeğiniz her gün belirli zamanlarda sizinle vakit geçirmeli ve değişmeyen saat aralıkları içinde yalnız kalmalıdır. Bu şekilde rutine alışan evcil dostunuz bir süre sonra fazlasını istemeyecek ve size güvenecektir. Burada çözümün anahtarı düzenli yaşamdır. Köpeğiniz de bu düzene alışacak ve uyum sağlayacaktır.
Ayrılık kaygısının aşılmasındaki en önemli nokta köpeğinize zaman ayırmak, ona sevginizi hissettirmek ve onun size güvenmesini sağlamaktır.
Bu blog yazımız da ilginizi çekebilir: Köpeklerin İlgi Çekmek İçin Sergiledikleri Davranışlar