Sağlık Rehberi

Köpeklerde En Sık Görülen 8 Hastalık

Köpekler de birçok canlı türü gibi bazı hastalıklardan muzdarip olabilirler. Özellikle cins köpeklerin ırklarına göre belirli sağlık problemlerine yatkın olduğu bilinir. Melez cinsler ise daha dayanıklı ve hastalıklara daha dirençlidirler. Köpeklerde yaygın olarak görülen rahatsızlıkları bilmek önlem almayı ve erken teşhisi kolaylaştırması açısından son derece kıymetlidir. Köpeklerde en çok görülen hastalıklar ise şunlardır:

1- Gençlik Hastalığı

Ölümcül sonuçları olan gençlik hastalığı öksürme, hapşırma, salya akıntısının çoğalması gibi basit belirtiler gösterebilir. Ateş, halsizlik, nefes almakta zorlanma, ishal ve vücutta seğirme baş göstermesi ise bu hastalığın ilerlediğine işaret eder. Viral bir hastalık olan gençlik hastalığı yavru köpeklerde görülür. Bu hastalığa yakalanmadan önce köpeğin aşılanması gerekir. Gençlik hastalığı özellikle cins köpekleri etkiler. Melez cinslerde ise bu rahatsızlığa daha az rastlanır.

köpek hastalıkları

2- Deri Hastalıkları

Eğer köpeğiniz sürekli kaşınıyor ve cildinde yaralar çıkıyorsa herhangi bir deri hastalığına yakalanmış olabilir. Bu hastalıklar arasında en yaygın olanları mantar ve uyuzdur. Köpeklerin dışarıdan kaptığı bu iki deri hastalığı birbirlerine de kolaylıkla bulaşır. Mantar hastalığı cilde yerleştiğinde o bölgede tüylerin döküldüğü görülür. İnsanlara da bulaşabilen cilt mantarı kurtulması zor bir rahatsızlıktır ve önlem alınıp tedavi edilmezse çok uzun süre devam eder. Özellikle bağışıklığı düşük köpeklerde görülen mantarın iç organlara bulaşan türleri de bulunur.

Bir çeşit parazit olan ve deri altına yerleşen uyuz ise yine kaşıntılı bir deri hastalığıdır ve çok çabuk bulaşır. Neyse ki bu iki rahatsızlığın da tedavisi vardır.

3- Kulak İltihabı

Uzun tüylü ve sarkık kulaklı köpeklerde çok sık görülen kulak iltihabının belirtisi köpeğin sürekli biçimde kulağını kaşımasıdır. Bu durumda köpeğin kulağına ve kulak kepçesine pamuk dokundurduğunuzda sarı bir sıvı geldiğini görürsünüz.

4- İç ve Dış Parazit

Köpeklerde sindirim sistemine yerleşen iç parazitler bağışıklık sistemlerini bozar. Dış parazitler ise deriye yerleşir. İç parazitlerde en çok bilinenleri tenyadır. Çiğ et tüketiminin neden olduğu tenya iç parazit ilaçları ve damları ile giderilebilir. Dış parazitler de köpeğin ömrü boyunca belirli aralıkla uygulanacak aşı ve ilaçlarla önlenebilir.

5- Diyabet (Şeker Hastalığı)

İnsanlarda görülen şeker hastalığı yani diğer adıyla diyabet köpeklerde de sıkça rastlanılan bir rahatsızlıktır. Köpek insülin hormonu eksikliği yaşadığında ya da vücudu insülini yeterince kullanamadığında bu hastalık baş gösterir. Şeker hastalığı köpeklerde çok ciddi olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden bu hastalıkla etkili yöntemlerle baş edilmesi gerekir. Diyabet rahatsızlığı bulunan köpeklere şekerli gıdalar verilmemeli ve bu köpeklere özel köpek mamaları ile beslenmelidir.

köpeklerde görülen hastalıklar

6- Epilepsi

Sara adıyla da bilinen epilepsi insanlar gibi köpeklerde de görülen ve beyin fonksiyonlarını etkileyen bir hastalıktır. Bu rahatsızlık köpeğin bilinç kaybı yaşayarak titreme, kasılma ve sarsılması şeklinde kendini gösterir. Bu esnada idrar kaçırma ve salya akıtma da görülür.

7- Eklem İltihabı

Özellikle iri ırklar ile yaşlı köpeklerde rastlanan eklem iltihabı kemik yapısının bozulmasına ve ağrıya yol açar. Bu hastalık kalça kemiği ve dirsek gibi eklem yerlerinde görülür. Obezite ve yaşlılıktan muzdarip olan köpeklerde eklem iltihabı sıkça gözlenmektedir.

8- Kuduz

Ölümle sonuçlanan kuduz hastalığı köpeklerin kuduza yakalanmış başka canlılar tarafından ısırılması nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalığın önüne geçmek için köpeğin mutlaka kuduz aşısı olması gerekir.

Köpeklerde Distemper Hastalığı (Gençlik Hastalığı) Belirtileri başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *