Köpeklerin gözleri de insanlarınki gibi oldukça hassastır. Özellikle tüyleri nedeniyle gözlerinde akıntı, çapaklanma, kızarıklık, parlaklığın kaybolması ve sulanma gibi ekstrem durumlar görülebilir. Bu gibi göz rahatsızlıkları normal kabul edilmemeli ve hemen önlem alınmalıdır. Köpekler, diğer evcillerden farklı olarak her gün dışarı ile temas ettiği için gözlerinin mikrop kapması da olasıdır. Bu nedenle kedilerde gözlediğimiz gibi kendilerini temizleme içgüdüsüne sahip olmayan köpeklerin gözleri sürekli kontrol edilmeli ve düzenli aralıklarla köpek sahipleri tarafından gözler temizlenmelidir. Köpeklerin gözlerine özen gösterilmezse görme kaybına varacak kadar büyük ve ciddi hastalıklar meydana gelebilir.
>> Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri
Köpeklerde Göz Temizliği Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpeğinizin gözünü temizlemeden önce gözlerini kontrol etmenizde fayda vardır. Fakat bunu köpeğinizin dinlenme zamanına denk getirmeniz önem arz eder. Böylece köpeğiniz hareket halinde olmayacak ve size izin verecektir. Eğer köpeğiniz gözüne bakmanıza izin vermiyorsa onu zorlamayın ve daha uygun bir zamanı kollayın.
Köpeğinizi korkutmadan ışık alan bir mekânda gözaltlarını hafifçe aşağı çekerek beyaz kısmı kontrol etmekle işe başlamalısınız. Aynı hareketi gözün üst kısmına bakmak için göz kapağını köpeğinizi incitmeden yukarı çekerek de yapabilirsiniz. Eğer köpeğinizin gözünün beyazında sararma, göz çevresinde kızarıklık, çapaklanma, sulanma ya da akıntı varsa bu kötüye işaret olabilir. Bu durumda köpeğinizin gözünü 2 gün boyunca takip edip belirtiler devam ediyorsa mutlaka veteriner hekime danışmalısınız. Fakat bu belirtiler sadece köpeğin gözüne ufak bir darbe alması ya da toz kaçması gibi geçici bir sürece işaret ediyor da olabilir. Ayrıca köpeğiniz uzun tüylü ise bu tüylere yapışan toz ve kirler de köpeğin gözüne temas ettiğinde gözde anormal belirtiler gözlenebilir. Bu nedenle uzun tüylü köpeklerin özellikle gözlerinin üzerindeki tüyler veteriner hekime danışılarak kestirilip kısaltılabilir.
Köpeklerde Göz Temizliği
Köpeklerin en hassas organları olan gözlere müdahale etmek aslında pek doğru değildir. Fakat köpeklerde göz temizliği yapmak bazen gereklidir ve göz temizliği doğru şekilde yapıldığında birçok göz hastalığın önüne geçilebilir.
Köpeklerin gözleri temizlenirken kesinlikle pamuk kullanılmamalıdır. Pamuğun tüycüklü yapısı köpeğin gözlerinde kalıntı bırakarak gözün iltihaplanmasına neden olabilir. Pamuk dışında ıslak mendil, kuru peçeteler ile havlu ya da kumaş parçaları da göze değdirilmemelidir. Göz temizliği için steril gazlı bezler ya da köpeklere özel üretilen köpek göz bakımı ürünleri ideal gereçlerdir.
Göz temizleme işlemi veteriner hekimin tavsiyesi dışındaki hiçbir materyal, ilaç, göz damlası ya da solüsyonla yapılmamalıdır. Köpeğinizin gözünü sadece kaynamış ve soğutulmuş ılık suyu gazlı beze dökerek yapmalısınız. Doğrudan musluk suyu ile ya da soğuk suyla bu işlemi yapmayın. Suyu kaynatmak, su içindeki mikropların ölmesini sağlar. Ayrıca suyun miktarının gözü sadece nemlendirecek ölçüde olmasına dikkat edilmeli ve köpeğin gözü asla ıslatılmamalıdır.
İşlem sonrasında kuru bir gazlı bezle göz çevresinin kurulanmasında fayda vardır. Unutulmamalıdır ki bakteriler nemli ortamlarda daha çabuk ve kolay ürerler.
Köpeğinizin gözlerini tek hamlede temizlemeye özen göstermeniz de elzemdir. Aynı gazlı bezi birden fazla kez göze sürmeniz iltihap ya da mikropları göze dağıtacağı için sakıncalıdır. Göz temizliği yaparken göze baskı yapmamaya dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin gözünü hafifçe okşar gibi temizlemelisiniz. Bu işlemi haftada bir defa yapmanız köpeğinizin göz sağlığının korunması açısından olumlu olacaktır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Köpekler Dünyayı Nasıl Görüyor?