Son yıllarda yapılan kanuni düzenlemelerle sahibi bulunan köpeklere çip takılması zorunluluk haline getirildi. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanları kapsayan çip mecburiyetinin yanında kuduz aşısı da mutlaka yaptırılması gereken bir aşı. Her sene yaptırılması gereken kuduz aşısı köpekler için hayati bir önem taşıyan ve köpek sahiplerinin atlamaması gereken bir uygulamadır. Bu nedenle kuduz hastalığı ve bu hastalığa yakalanmamak için yaptırılan kuduz aşısı hakkında bilgi sahibi olmak elzem.
Kuduz Hastalığı Nedir?
İnsanlara da bulaşabilen kuduz hastalığı kuduz virüsü taşıyan bir hayvanın ısırması sonucu ortaya çıkar. Tırmalama ve herhangi bir yolla tükürük temasıyla da köpeklere bulaşabilen kuduz, virütik bir hastalıktır. Kuduz virüsüne Rabies virüsü adı verilmektedir.
Isırılma ya da tırmalama sonrasında hasta hayvanın tükürüğünden ya da açık yaradan vücuda yayılan kuduz virüsü, virüse maruz kalan hayvanda beyin iltihabına yol açar. Beyin iltihabının sonu ise acılı bir ölümden başka bir şey değildir. Aynı zamanda sinir sistemini de etkileyen kuduz hastalığı, solunumu durdurarak yine ölüme sebep verebiliyor.
Bir hayvanın kuduz hastalığına yakalanıp yakalanmadığı ise 10 günlük süreçte belli oluyor. 10 gün boyunca gözlenen hayvan kuduz belirtisi gösterdiğinde virüsü taşıyıp taşımadığı anlaşılıyor. Bu uzun sürecin nedeni ise kuduz virüsünün kuluçka döneminin değişken olması ile ilgilidir.
Tüm memelilere ve memeli bir tür olan insanlara da bulaşan kuduz hastalığına doğuştan bağışıklığı olan canlılar da mevcut. Örneğin yarasa, kokarca, çakal ve tilkiler kuduz virüsü taşıyıcısıdırlar. Dolayısıyla bu hayvanlara kuduz virüsü bulaşmaz. Zira bahsi geçen canlılarla temas eden hayvanlara hastalık geçmesi mümkündür. Kedi ve köpekler ise bu ölümcül hastalığa yakalanma riski çok yüksek olan memeli hayvanlardır.
Köpekleri Kuduz Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Kuduz hastalığının doğrudan bir tedavisi bulunmadığı için köpekleri önceden önlem alarak kuduz aşısı ile aşılamak şarttır. Yani kuduz olduktan sonra bir köpeğin hayatta kalma olasılığı çok azdır ve bu nedenle köpek henüz bu hastalığa yakalanmadan önce aşılanmaya başlanmalı ve aşı düzenli olarak tekrar edilmelidir. Ayrıca köpeğinizin kuduz virüsü taşıdığını düşündüğünüz bir hayvanla temasını önlemek de önlemlerden biridir. Aşısı tam olan ve sahipli canlılar dışında köpeğinizin başka canlılarla temas etmesinin de önüne geçerek köpeğinizin ısırılma tehlikesinden koruyabilirsiniz. Ama kuduzdan korunmanın en etkin yolunun kuduz aşısı olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Ayrıca köpeklerin beslenmesi de bağışıklık sistemini artırıp onları her türlü hastalığa dayanıklı hale getireceğinden kaliteli kuru köpek maması çeşitlerinden ödün vermemek de son derece önemli bir ayrıntı.
Köpeklere Ne Zaman Kuduz Aşısı Yaptırılmalıdır?
Pek çok aşının yanında köpeklerin uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerine olanak sağlayan aşılardan biri de kuduz aşısı olmaktadır.Kuduz aşısı, kuduz hastalığına neden olan, Rabies virüsüne karşı köpekleri koruyan bir aşı türüdür. Bu aşı her yıl, yılda bir kez olacak şekilde köpeğe uygulanmalıdır. Kuduz aşısının ilki köpek henüz bir yaşını doldurmadan yapılmalıdır. Köpeğinize bu aşıyı yaptırmanız için ideal aralık ise 3 ila 4 aylık olduğu zamandır. Yani köpeğiniz 12 haftayı doldurduğunda veterinerinizin önereceği zamana ve köpeğin sağlık durumu baz alınarak aşı yapılabilir.
Mutlaka Yaptırmanız Gereken 10 Köpek Aşısı başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.