Kuyruk köpeklerin pati, bacak ve kulak gibi önemli uzuvlarından bir tanesidir. Patiler ve bacaklar kadar hayati olmasa da kuyruğun da bir köpek için büyük işlevleri vardır. Bu işlevlerden biri köpeğin belirli hareketlerinin kuyruk aracılığıyla kolay gerçekleştirilmesidir. Örneğin bir köpek yukarıya doğru sıçrarken kuyruğundan güç alır. Ya da aşağı doğru inerken kuyruğunu düzleştirir ve daha rahat şekilde inişe geçer. Ayrıca köpekler için kuyruk bir iletişim kurma aracıdır. Köpekler duygu durumlarını insanlara, köpeklere ve diğer canlılara kuyruklarını hareket ettirerek belli ederler. Yine köpeğin kuyruğunun konumu onun hislerini anlatmasını sağlayan araçtır. Köpeklerde kuyruk kırılması ise rastlanan bir durumdur ve bu durum köpeğin hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz şekilde etkiler.
Köpeklerde Kuyruk Kırılması Nedir?
Köpeklerin kuyruğu omurgalarının bir uzantısıdır. Bu omurgaya bağlı kemikler köpeğin cinsine, yaşına, büyüklüğüne ve kuyruk uzunluğuna göre nicelik olarak değişir. Yani bir köpeğin kuyruğunda en az beş en fazla yirmi üç kemik bulunur. Omurga kemiklerinden oluşan köpek kuyruğundan aynı zamanda sinir, kas ve damarlar geçer. Yani kemik, kas, sinir ve damarlardan oluşan bu yapı herhangi bir kaza durumunda zarar görebilir. Bu zarar damarların, sinirlerin ve kasların ezilmesi şeklinde gerçekleşebildiği gibi omurga kemiğinin de kırılması ya da hasar alması biçiminde de gerçekleşebilir. Özetle kuyruk kırılması önemli bir sağlık problemidir ve kuyruk kemiğinin çatlaması ve kırılmasına verilen addır. Sinir, damar ve kasların hasarı da kuyruk kırılması biçiminde kendini gösterebilir.
Köpeklerin Kuyruğu Neden Kırılır?
Köpeklerin kuyruklarının kırılmasının başlıca nedeni travmalardır. Kuyruğun demir kapı ya da ağır iki cisim arasında kalması gibi durumların sonucunda kuyruk kırılması gözlemlenebilir.
Kuyruk Kırılmasının Belirtileri Nelerdir?
Köpeğinizin kuyruğu kırılmış ise bunu bazı belirtilerden anlamanız mümkündür. Köpeklerde kuyruk kırılmasının belirtileri;
- Kuyrukta şişlik
- Kuyruğun belli bir noktasından sonrasının bükülmüş gibi durması ya da başka bir yöne doğru eğilmesi, kıvrılması
- Köpeğin kuyruğunu eskisi kadar hareket ettirememesi
- Kuyruk hareketlerinin yavaşlaması
- Köpeğin sürekli kuyruğunu yalaması
- Köpeğin kuyruğuna yönelip uluma benzeri sesler çıkarması olarak özetlenebilir.
Kuyruk kırılması köpek için çok acılı ve ağrılı geçtiği için kuyruk kırığı olan bir köpek huzursuz, sinirli ve halsiz olabilir. Bu durumda onu hemen tedavi ettirmelisiniz. Tedavi boyunca köpeğin moralini düzeltmek açısından köpek ödülleri kullanabilirsiniz.
Köpeklerde Kuyruk Kırılması Tedavisi
Köpeklerde kuyruk kırılması acılı ve zor bir tedavi sürecini beraberinde getirir. Köpeğinizin kuyruğunda kırılma belirtilerini görüyorsanız yapacağınız en iyi şey veteriner hekiminize başvurmak olacaktır. Veteriner hekimin uygulayacağı tedavi ise kırık kemiğinin kaynaması üzerinedir. Bu noktada kuyruk kemiğinin düzgün kaynaması için kuyruğun sabitlenmesi esas alınır. Eğer kırık kuyruğun ucuna doğru ise tedavisi daha kolaydır ve iyileşme süreci kısalır. Ama kuyruktaki kırık kuyruğun köküne yani, köpeğin gövdesine yakınsa tedavi zorlaşır ve iyileşme süreci daha sancılı hale gelir. Bunun nedeni travmanın sadece kemik kırığına değil, sinir hasarına da sebep olmasıdır. Köpeklerde kuyruk kırılması çok ileri seviyede seyrediyorsa kuyruğunun kesilmesi bile gerekebilir.
Henüz bir yaşını doldurmamış yavru köpeklerde kuyruk kırılması tedavisi daha kısa sürer. Çünkü köpek genç olduğu için hücrelerin yenilenmesi kolaydır.
Köpekler Neden Dışkı Yer? hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.