Memeli hayvanlar olan köpekler insanlar gibi üreme yolları ve üreme organları ile ilgili çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilirler. Bu rahatsızlıkların başında rahim iltihabı tıbbi adıyla “Pyometra” gelir. Pyometra, rahim yapısının bozulması ve rahmin iltihapla dolmasıdır. Yaygın olarak kısırlaştırılmamış, 7 yaş ve üzeri köpeklerde görülen bu rahatsızlığa 7 yaşın altındaki genç köpeklerde az da olsa rastlanır. Bu hastalık köpek için oldukça rahatsız edicidir ve tedavi edilmezse başta böbrek yetmezliği olmak üzere ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Köpeklerde Pyometra (Rahim İltihabı) Belirtileri ve Teşhisi
Ortalama olarak 8 yaşındaki köpeklerin muzdarip olduğu rahim iltihaplanmasının belirtileri şunlardır:
- Halsizlik, sürekli uyku isteği
- Uyaranlara cevap vermeme
- İştahsızlık
- Çok su içme eğilimi
- Sık sık idrar yapma ya da idrar yapmada güçlük çekme
- Yüksek ateş
- Kusma
- Genital bölgeden iltihap gelmesi.
Bu semptomların köpeğinizde görülmesi pyometra teşhisi için yeterli değildir. Veteriner hekim muayenesinden sonra rahim iltihabı teşhisi koyulabilmesi için köpeğe kan testleri yapılmalı, ultrason ve röntgen çekilmelidir.
Köpeklerde Rahim İltihabı Neden Olur?
Dişi köpekler regl süreçlerine girdiklerinde kızgınlık dönemi başlar ve kızgınlık döneminde kadınlık hormonu olarak bilinen progesteron salgılanır. Bu hormon kızgınlık döneminden sonra da yüksek kalır ve köpeklerin rahmi çiftleşme dönemini takip eden süreç ile progesteron hormonunun da etkisiyle bakterilere açık hale gelir. Bakteri oluşumu gerçekleşip bakteriler çoğalırsa rahim iltihap ile dolar. Bu da rahmin kat be kat genişlemesi ile anlaşılır. Sonuç ise pyometra yani rahim iltihaplanması olarak karşımıza çıkar. Bu doğal süreçlerin bakteri kapma ile sonuçlanmasının yanında rahim iltihabına neden olan bir başka etken de bulunur. Köpeğinizin başka bir tedavi için kullandığı ilaçlar da pyometra rahatsızlığına sebeptir.
Köpeklerde Pyometra (Rahim İltihabı) Tedavisi
Rahim iltihabı, tıbbi adıyla pyometra kısırlaştırma operasyonu geçirmemiş dışı köpeklerde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Köpek ilk regl döneminden sonra ya da önce kısırlaştırıldığında bu hastalığın ortaya çıkması imkansızdır. Ama kısırlaştırma ameliyatı olmamış dişi köpeklerin hepsi rahim iltihabı riski ile karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla tedaviden bahsetmeden önce bu hastalık ve diğer birçok üreme organı hastalıklarından korunmak için kısırlaştırma gereklidir.
Eğer köpeğiniz pyometra rahatsızlığına yakalandıysa kesin çözümü yumurtalık ve rahmin alınmasıdır. Fakat hastalık hafif seyrediyorsa ilk adım ilaç tedavisi olacaktır. İlaç tedavisi ile köpeğin genel durumu düzeltilecek ve rahim genişlemese olanak tanınarak iltihabın akması sağlanacaktır. Bu ilaçlar yoğun antibiyotik olacağından bu süreçte köpeğiniz biraz zorlanacaktır. Köpek sahiplerine düşen ise tedavi boyunca köpek mama ile su kapları başta olmak üzere eşyalarını temiz tutmak, yaşam alanının ise hijyenik olmasını garantilemektir. Tedavi bittiğinde köpeğiniz rahim iltihabından kurtulsa da bir dahaki regl ve üreme döneminde pyometranın tekrar etmesi yüksek olasılıktır.
Köpeklerde En Sık Görülen 8 Hastalık başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.