Tüm memeli canlılar gibi köpeklerin de türlerinin devamını sağlamak üzere üremeleri kaçınılmazdır. Üremek için dişi köpeklerin regl olmaları gereklidir. Cinslerine, yaşam şekillerine, beslenmelerine ve spesifik özelliklerine göre değişiklik gösterse de dişi köpekler yaşamlarının 6. ayından sonra regl olurlar. Bu sürenin 18 aya kadar çıkabileceği de bilinmektedir. Regl köpeğin çiftleşmeye ve sonrasında üremeye hazır olduğunun göstergesidir. Yani regl dönemi köpeklerde kızgınlığa girildiğinin işaretidir. Genellikle bahar aylarında gerçekleşen regl köpeklerde 21 gün boyunca sürer ve yılda iki kez tekrarlanır. Köpekler, yaş aldıkça bu doğal döngü yılda bire inebilir.
Köpeklerde Regl Belirtileri
Dişi köpeğiniz eğer kısır değilse 6 ayı geçtiğinde her an regl olabilir. Her sağlıklı dişi köpek, kısırlaştırılmadıysa 18 aylık olana kadar ilk regl dönemini atlatır. Köpeğinizin regl olduğuna dair en büyük belirti yere bıraktığı kan damlacıkları olacaktır. Regl döneminde köpeklerin genital bölgelerini sıklıkla yaladıkları gözlenir. Ayrıca bu dönemde köpeklerin vajinaları büyür ve renk değiştirir. Bir başka belirti de meme uçlarının şişmesidir. Çiş yapma sıklıklarının artması ve bol su içme eğilimi de regl döneminde fazlaca görülür. Köpekler de insanlar gibi regl dönemini farklı fiziksel ve psikolojik değişimler göstererek geçirirler. İnsanlar gibi köpekler de regl dönemlerinde ağrı çekebilirler. Bu süreçte köpekler genellikle keyifsizlik, iştahsızlık ve dinlenme isteği gibi davranışlar sergilerler. Kimi köpekler reglden neredeyse hiç etkilenmeden bu süreci çok rahat geçirirken kimileri ise oldukça agresif ya da içe kapalı hale gelebilir.
Regl Döneminin Aşamaları
Köpeklerde regl dönemi 4 aşamadan oluşur. Birinci aşama kanamanın başlamasını ve ilk 6 ila ilk 11 gününü kapsayan proestrus dönemidir. Proestrus dönemi köpeklerin en fazla hormonal değişim yaşadıkları aşama olduğu için davranış değişikleri en çok bu zamanda gözlenir. İkinci aşama kısa bir süreç olan östrus dönemidir. Köpekler, östrus döneminde hamile kalabilirler. Diestrus adı verilen üçüncü aşamada ise köpeğinizin hamile kalması durumunda regl son bulur. Eğer köpeğiniz hamile kalmazsa bu dönemden sonra reglin son aşaması olan anestrus dönemine girer. Bu dönemde hormonal değişimler en aza iner ve bu süreç kısırlaştırma için ideal bir süreçtir.
Köpek Sahiplerinin Regl Döneminde Yapması Gerekenler
Regl dönemi insanlardaki gibi köpekleri de ciddi anlamda etkiler. Kanama süreci boyunca köpeklerin de karınları ağrıyabilir ve psikolojileri bu anlam veremedikleri süreçten olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu süreçte köpeğinizin tahammülsüz ve kısmen depresif olabileceğini unutmayın. Köpeğiniz regl boyunca mahzunlaşıp dinlenmek istiyorsa onun üzerine gitmeyin. Yürüyüş, mama ve oyun gibi günlük rutinlerini yerine getirmek istemiyorsa köpeğinizi zorlamayın. Ona gösterdiğiniz ilgi ve şefkati regl döneminde artırmanız daha uygun olacaktır. Fakat bu ilgiyi de abartmayın ve köpeğinizin yalnız kalma isteğine saygı gösterin.
Köpek sahiplerinin ortalama 21 gün süren regl boyunca köpeklerinin dolaştığı yerlerde damlalar şeklinde kan görmeleri olasıdır. Bu durumun önüne geçmek için köpek pedleri çeşitlerini kullanmaları yerinde olacaktır. Fakat köpek sahipleri kanama döneminde köpeklerin genital bölgelerini temizlemeye kalkmamalıdır. Köpekler, regl döneminde hassaslaşan genital bölgelerini düzenli olarak yalayıp temizlerler.
Köpeğinizin uzun süre kaliteli bir yaşam sürmesi için onu kısırlaştırmanız önerilir. Bu konu ile ilgili bilgi edinmek için Köpekler Neden Kısırlaştırılmalı yazımızı okuyabilirsiniz.