Köpekler, öğrenmeye en yatkın hayvanlar olarak bilinirler. İnsanların mimik, jest ve hareketlerini okuma yeteneğine sahip olan nadir canlılardan olan köpekler, başta tuvalet eğitimi olmak üzere birçok farklı eğitimden kolayca geçirilebiliyorlar. Hem köpeklerin hem de köpek sahiplerinin yararına olacak bu eğitimler, köpeğin sağlıklı bir psikolojiye sahip olarak huzurlu ve mutlu yaşamasının da anahtarı konumda. Sosyalizasyon adı verilen eğitim ise erken yaşlarda köpeklere verilmesi gereken eğitim türlerinden biri.
Sosyalizasyon Eğitimi Nedir? Neden Gereklidir?
Köpeklerin insanlarla bir arada yaşamalarını kolaylaştırmak ve diğer evcillerle iyi ilişkiler kurmalarını sağlamak için verilen eğitim biçimine sosyalizasyon denmektedir. Bilindiği gibi evcil köpekler boyutları ne olursa olsun egzersiz ve tuvalet ihtiyacının giderilmesi gibi zorunlu nedenlere bağlı olarak ev dışına çıkarılmak durumda olan canlılardır. Bu da onların dışarıda birçok farklı türden canlı ile karşılaşması anlamına gelir. Yani köpeklerin sosyalleştirilmesi için diğer canlı ve insanlarla aynı evde yaşamaları gerekmez. Sosyal hayat içerisinde zaten kendi türleri ile başka türlerden canlılarla karşılaşacak ve onlarla temasa girmek zorunda kalacaklardır. Bu karşılaşmalar, doğru iletişim kurabilme ve saldırgan davranışlardan uzak durabilme becerilerinin gelişmesini gerektirir. Bu nedenle köpeklerin sosyalizasyon eğitiminden geçmesi şarttır.
Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Yapılmalıdır?
Köpekler, 8 haftalık olana kadar anneleri ile birlikte kalırlar. Bu iki aylık süreç hayatta kalma ve temel ihtiyaçları giderme üzerine kurulur. Yavru köpek, 8 hafta boyunca kardeşleri ve annesi ile sosyalleşmektedir. Annesinden belirli bir eğitim alan köpek kardeşleri ile de bir arada yaşamayı öğrenir.
İki aydan sonra annesinden ve kardeşlerinden ayrılan yavrunun sosyalleştirilme zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada köpekler öncelikle sahipleri ile tanışırlar. Doğada sürüler halinde yaşıyor olmaları ve sosyalleşmeye yatkın yapıları sosyalizasyon eğitimi kolaylaştırdığı için insanlarla birlikte olmak yavru köpeğin garip karşılayacağı bir durum değildir. Yavru köpekler, sahiplerine çok kısa sürede alışarak onlarla ilişki kurmaya başlayacaklardır.
Sosyalleşme eğitiminde öncelikle minik dostunuzu başka insanlarla tanıştırmanız uygundur. İlk adım olarak evinize sık sık gelen insanlarla iletişim kurmasına izin vermelisiniz. Yavru köpek, bu iletişimden korkup rahatsız olduğunda onu zorlamayın ve insanlara kendi isteği ile yaklaşmasına izin verin. Irk özelliklerine göre bazı köpekler daha yavruyken yuvalarını koruma gayreti içine girerek sizin dışınızdaki tüm insanlara agresif davranabilirler. Bunu önlemenin yolu sabır göstermek ve onu olumlu yöntemlerle eğitime teşvik etmek olacaktır. Bunun için köpek ödül maması kullanmak iyi bir tercihtir.
Köpeğinizi Diğer Evcillerle Tanıştırın
Köpeklerin karakter gelişimlerini etkileyen ve hayat kalitelerini artıran eğitim süreci öncelikle insanlarla iletişiminin sağlanması ile gerçekleşir. Köpeğiniz, dışarı çıkmaya hazır olduğunda diğer canlılarla karşılaşacaktır. Bu karşılaşmaları köpeğinizin güvende hissettiği yuvasında yapmanız önemlidir. Köpeğinizin yanındayken başka bir köpekle onu bir araya getirmek ve bu temas süresini kısa tutmak doğru yöntemdir. Bu tanıştırma uygulamalarını sık sık kısa sürelerde yaparsanız köpeğiniz sosyalleşmeye sağlam bir adım atar. Kuyruklu dostunuz belirli bir tekrardan sonra karşısındaki köpeğin kendisi için bir tehdit oluşturmadığını ve onun bir oyun arkadaşı olduğunu anlayacaktır.
Köpeğinizin kendi türünden bir canlıyla iletişim kurmasına olanak verdikten ve olumlu sonuçlar aldıktan sonra ikinci aşama onu başka bir canlı türü ile sosyalleştirmek olacaktır. Sosyalleşmiş bir kedi, bu aşamada en doğru seçimdir. Burada atlanmaması gereken nokta köpeğinizle tanıştıracağınız canlının da sosyalleşmeye hazır olması ve bu karşılaşmaya agresyon göstermemesidir.
Son aşama, köpeğinizi dış dünyayla tanıştırmalı ve dışarının tehlikeli bir yer olmadığını kavranmasını sağlamalısınız. Böylece köpeğiniz evden dışarı çıktığında sosyal bir ortama girdiğinin ayırdına vararak bundan keyif alamaya başlayacaktır.
Bu blog yazımız da ilginizi çekebilir: Köpeklere Köpek Çiti ile Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?