Sadık ve en iyi dostlarımız olan köpeklerle uzun yıllar birlikte olmak isteriz. Ama her canlı gibi köpeklerin de bir ömrü vardır ve bu yaşam süresi ortalama insan ömrünün çok daha azına denk gelir. Bu durum sizi korkutmasın. Size koşulsuz bir sevgi veren ve canı pahasına sizi korumayı görev edinen köpeğinizin uzun yıllar sizinle kalmasını sağlamanız aslında mümkündür. Bunun için önce köpeğinizin yaklaşık kaç yıl yaşadığını öğrenerek onun ömrünü uzatacak iyi bir bakımın dinamiklerine hâkim olmanız gerekir.
Köpekler Kaç Yıl Yaşar?
Köpeklerin yaşam sürelerini belirleyen unsurlar arasında köpek sahiplerinin yaptığı bakımın kalitesinden başka faktörler de bulunmaktadır. Köpeğinizin cinsi ve genetik olarak yatkın olduğu hastalıklar da sadık dostlarımızın ömrünü kısalıp uzamasına neden olabilir. Ayrıca köpeğinizin yaşadığı koşullar ve karakteristik farklılıklar da yaşam süresini belirleyen etkenlerdir. Cinslere ve bakım ile beslenmeye göre değişse de köpekler ortalama 8 yıl ila 13 yıllık bir ömre sahiptirler. Bu genellenmiş süre aralığı kesin olmayıp azalma ve artma payı göz önünde bulundurulmalıdır.
Irklara göre köpeklerin kaç yıl yaşadığına cevap verecek olursak sayıların değişken olduğu görülecektir. İri ve orta boy köpek ırklarından olan çoban köpekleri ile kangallar ortalama 10 yıl yaşarken küçük ırklar arasında yerini alan Terrierler’in yaşam süreleri 16 yıla kadar çıkar. Orta boy köpeklerden biri olan Cocker cinslerinin ise 14 yıla kadar hayatta kaldıkları belirlenmiştir. Pomerian ve Şivava cinsleri ise 15 sene sizinle olabilirler. Golden Retriever ve Labrador Retrieverların ömrü ise yaklaşık 12 senedir. Görüldüğü gibi köpekler cinslerine göre birbirinden farklı yaşam sürelerine sahip olabilmektedir.
Köpeğinizin Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Köpeklerin yaşama süreleri iyi bir bakım, doğru bir beslenme programının uygulanması, sağlık kontrollerinin düzenli ve aksatılmadan yapılması ile tahmin edebileceğinizden çok daha fazla uzatılabilir. Öncelikle köpeğinizin ırk özelliklerine hâkim olmanız ve cinsine bağlı olarak onun ekstra ihtiyaçlarının olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Örneğin köpeğinizin ırkına göre onu özel ırk kuru köpek mamaları ile beslemeniz sağlığı açısından büyük önem taşır.
Özel ihtiyaçlar belirlendikten sonra ırka göre köpeğinizin kilo kontrolünün sağlanması elzemdir. Eğer köpeğiniz kısır ise onu mutlaka kısırlaştırılmış kuru köpek mamaları ile ölçülere göre beslemeniz ve belirlenen ölçüleri aşmamanız şarttır. Kilo alma eğiliminin obeziteye neden olabileceğini ve bu hastalığın beraberinde birçok rahatsızlığı da getirerek köpeğinizin ömrünün kısalması sonucunu doğuracağını unutmayın. Köpeğinizin kilo almasını engellemenin mama seçiminin yanında düzenli egzersizlerinin atlanmaması olduğunu da aklınızdan çıkarmayın ve köpeğinizi her gün en az iki kez egzersiz yapması için dışarı çıkartın.
Köpeklerin yıllık olarak yaptırılması gereken aşılarını, iç ve dış parazit ilaçlarını ve dönemlik sağlık kontrollerini ihmal etmemeniz yakalanacağı herhangi bir hastalığın erken teşhisi ve tedavisi için gerekli olduğu gibi kısırlaştırma operasyonu da kanser riskini en aza indirdiği için yapılmalıdır. Ayrıca köpeğinizin yaşadığı ortamı, eşyalarını, mama ve su kaplarını temiz tutmanız onun yaşam süresini uzatacak etkenlerdendir.
Köpeklerin ağız ve diş ile tüy bakımlarının sistemli şekilde yapılması da köpeğinizin daha uzun yaşamasına katkıda bulunur. Köpeğinizin dişlerini henüz yavruyken fırçalamanız onun sağlıklı dişlere ve diş etlerine kavuşmasının anahtarıdır. Tüy uzunluğuna göre değişen sıklıklarla köpeğinizi periyodik olarak taramanız ise ölü tüylerden arınmasına ve deri sağlığının korunmasına olanak sağlar.
Son olarak huzurlu ve mutlu bir köpeğin çok daha uzun yaşayacağını unutmayın. Köpeğinizle bolca vakit geçirmeyi, onu uzun süre yalnız bırakmamayı ve ona sevginizi daima göstermeyi asla ihmal etmeyin.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Köpekler Neden Kısırlaştırılmalı?