Sağlık Rehberi

Köpeklerin Yatmadan Önce Etraflarında Dönme Sebepleri

Köpekler de diğer tüm evcil hayvanlar gibi bazı zamanlar anlayamadığımız davranışlar sergileyebilirler. Yalamak, havlamak ve kuyrukları ile kulaklarını dikmek gibi olağan ve alışıldık tepkilerin dışında köpeklerin insanlar tarafından son derece garip karşılanan davranışları bulunmaktadır. Köpeklerin açıklanamayan bu tepkilerinin nedeni çoğunlukla bilinmez. Bu davranışlar içinde en çarpıcı olanlarından biri köpeklerin yatacakları zaman kendi etraflarında dönmeleridir. Çoğu köpek sahibi, köpeklerinin kendi etraflarında dönmeleri konusunda endişelenerek bu davranışın bir soruna işaret edebileceğini düşünür. Fakat bu köpekler için son derece doğal ve içgüdüsel bir tepki olup her köpekte görülen bir harekettir.

>> Köpek Maması Markaları

 dönen köpek

Köpekler, Güvende Hissetmek İçin Kendi Etraflarında Dönerler

Köpekler, vahşi hayatlarında doğada yaşayan diğer tüm canlılar gibi kendilerini güvene alma içgüdüsüyle hareket ederlerdi. Evcil köpekler de vahşi ataları gibi uyku ve beslenme anlarının en savunmasız haller olduğunu içgüdüsel olarak bilirler. Bu da onları uyumadan ya da uyku pozisyonuna geçmeden hemen önce kendi güvenliklerini sağlamaya iter. Köpekler, doğada yerde uyudukları için tehlikenin yerden geleceği ön kabulüyle hareket ederek önce uyuyacakları yeri tespit edip sonra da buraya yerleşirken etraflarında en az bir tam tur atarlar. Bu tur tamamlandığında köpek herhangi tehlikeli bir böcek, yılan ya da sürüngene karşı önlemini almış olur.  

Dönme hareketinin bir avantajı da rüzgârın yönünü belirleyerek etraftaki canlıların kokusunu rahatça alabilmektir. Rüzgârın estiği yöne göre uyku pozisyonuna geçmek de bir güvenlik önlemidir. Böylece köpek en savunmasız halinde kokuyu tespit edip kendisine yaklaşacak canlıya karşı tetikte olacaktır. Yani köpeklerin yatmadan önce kendi etrafında dönmeleri hem yerden hem de karşıdan ya da etraftan gelecek tehlikeleri belirlemek için gerekli olan bilinçsiz ve türe özgü bir davranıştır.

 dönen köpekler

Köpekler, Dönerek Etraflarına Kendi Kokularını Salarlar

Köpeklerin kendi etraflarında dönmeleri en çok uyku pozisyonuna geçmelerinden hemen önce gerçekleşir. Bunun ilk nedeni içgüdüsel olarak kendini korumak ve güvene almaktır. İkinci neden de yine güvenlikle ilgilidir, fakat aynı zamanda yer işaretlemedir. Koku bırakarak kendi türlerinden canlılarla bir çeşit iletişim kurarlar. Çünkü doğada sürü halinde yaşarlar ve sürünün güvenliği her üyenin sorumluluğudur. Bir köpek, dönerek bir zemine yerleştiğinde havaya ve o yere kokusunu bırakarak burada güvenle uyuduğunu ve dinlediğini göstermiş olur. Böylece sürü tehlikelerden arınmış bu yerde kamp kurup uyuyabilir. Köpeklerin yattıkları yeri önce koklayıp sonra dönmelerinin nedeni de budur.

Günümüz evcil köpekleri yatmadan önce kendi etraflarında dönme hareketini sürü psikolojisinden çok, o yerin onlara ait olduğunun işaretini vermek için yapar. Ama bu davranışın çok basit bir açıklaması daha vardır; rahat etmek. Köpek, yatacağı zemini düz hale getirerek eşit bir yükseklik oluşturur ve yumuşattığı bu yerde konforlu bir uyku çekmek ister. Bunun için köpeğinizin büyüklüğüne ve ırkına göre ona köpek yatağı edinmeniz yerinde olacaktır.

Köpekler Sahibini Neden Yalar? yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *