Kediler, vücutları ve ruhları kadar naif ve hassas bir sindirim sistemine sahiptirler. Bu nedenle ne yazık ki hastalıklara kolay yakalanabilen canlılardır. Ömürleri boyunca birçok hastalıkla karşı karşıya gelirler. Bunlardan en yaygın ve sahiplerini telaşlandıran rahatsızlık ise kedi kusmasıdır. Kedi sahipleri diğer hayvan sahiplerine kıyasla bu duruma daha sık tanık olurlar. Peki kedilerde kusma nedenleri nelerdir? Hani kusma çeşidi neyin işaretidir? Gelin bu konuyu birlikte daha yakından inceleyelim.
Kedilerde Kusma Nedenleri
Kediler neden kusar sorusunun pek çok farklı cevabı vardır. Bu sebeplerden bazıları tehlikesiz olsa bile bazıları gelecekte büyük sorunlara yol açabilecek türden hastalıkların belirtileri olabilir. Bu nedenle kedilerde kusma görüldüğünde her şeyden önce bir veterinere danışmak oldukça önemlidir.
Kedi kusmasının başlıca nedenleri arasında mama değişikliği yapılması, vücudun daha önce yemediği ve alerjik reaksiyonda bulunabilecek tehlikeli yabancı besin tüketimi, kedi parazitleri, tüy yumağı, mide tıkanması, hormonsal değişiklikler ve duygusal problemler sayılabilir. Sizin için bunları detaylı olarak ele aldık.
Mama Değişimi
Minik sevimli kedi dostumuzun mamasında sık sık değişiklikler yapıldığında midesinde çeşitli sorunlar baş gösterebilir. Özellikle kuru mama ile beslenmeye alışık olan bir kedinin yaş mamaya geçildiğinde kusması oldukça sık görülen bir reaksiyondur. Eğer kediniz birkaç kez daha yaş mama yediğinde aynı tepkiyi veriyorsa onu alışık olduğu şekilde beslemeye devam etmelisiniz.
Kediniz için en doğru mamayı nasıl seçeceğinizi merak ediyorsanız şu içerimize göz atabilirsiniz: “Doğru Kedi Maması Nasıl Seçilir?”
Yabancı Besin
Bazen kedi dostlarımız tıpkı biz insanlar gibi yemek konusunda kaçamaklar yapabilir. Ancak bu kaçamaklar bizdekilerden farklı olarak sadece sağlıksız değil, hiç yenmeyecek şeyleri de tüketmek olabilir. Kedilerin tüketebilecekleri bazı bitki türleri veya herhangi bir cisim, kedilerde kusmaya neden olabilen bu gibi durumlardan biridir. Böyle bir şeyden şüphelendiyseniz yapmanız gereken ilk şey kedinize bir veterinere götürmek olmalıdır. Çünkü kedi dostunuz zehirlenme ya da bir alerjen tehdidi altında olabilir.
Kedi Paraziti
Kediler, son derece zayıf bir bağışıklık sistemine sahiplerdir. Özellikle sindirim sistemi bağışıklığı kediler için adeta zayıf karın olarak adlandırılabilir. Örnek olarak kediler pirelendiklerinde sürekli kaşındıklarından dolayı kaşıdıkları bölgede yaralara yol açabilirler. Bu yaraları yaladıklarında vücutlarına mikrop alabilir ve enfeksiyon geçirebilirler.
Sindirim sistemi zayıf olan kedilerin dışkılarında solucan veya parazit gözlemlenebilir. Bu durum kedilerde kusma nedenlerinden biri olarak rahatlıkla gösterilebilir. Eğer kedinizin dışkısında bu gibi canlılar görüyorsanız ve kediniz belli aralıklarla kusuyorsa hemen bir veterinerden destek almalısınız.
Tüy Yumağı
Hepimizin bildiği gibi kediler, kendilerini tüylerini yalayarak temizler. Bu sırada bazı kırılan veya kopan ama üzerlerinden düşmeyen bu tüyleri yutabilirler. Tükürme yetisine sahip olmayan kedilerde bu durum daha sonra kusmaya neden olabilir. Kedi tüy kusması olarak tanımladığımız bu durum aslında doğal olmasına rağmen önlenebilir bir durumdur. Tüy yumağı nedeniyle kedi dostunuzun kusmasını önlemek amacıyla düzenli olarak kedi fırçasıyla tüylerini tarayabilir ve özel şampuanlar kullanarak tüy dökülmesi problemine çözüm bulabilirsiniz.
Peki kedinizin yaşadığı bu tüy dökme durumunu nasıl önleyeceğini hiç merak ettiniz mi? Bunun için hazırladığımız “Kedilerde Tüy Dökümü Nasıl Engellenir?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Mide Tıkanması
Zaman zaman kedi dostlarımız çeşitli yabancı cisimleri yutabilirler. Zaten hassas olan sindirim sistemlerini bozabilecek bu cisimler, kedilerde kusma reaksiyonu yaratan bir davranış olarak geri dönebilir. Yabancı cisimlerin sindirilemeyip midede kalması ve sindirim sistemini bozması durumu, hayati tehlike yaratabilecek dönemde önemlidir. Bu nedenle mide tıkanması durumunda hemen bir veterinerle iletişime geçilmelidir.
Hormonlar
Kediler neden kusar sorusunun yanıtı olarak metobolik ve hormonsal hastalıklar da öne çıkar. Böbrek yetmezliği, karaciğer problemleri ve tiroit bezinin fazla çalışması gibi problemler kedilerde kusmaya yol açabilir. Bunların yanı sıra şeker hastalığı ve yüksek stres gibi durumlar da kusmaya sebep olabilmektedir. Bundan dolayı kediniz kustuğunda durumdan emin olmak adına bir veteriner kontrolünden geçmesi son derece önemlidir.
Depresyon
Kediler, son derece naif karakterlere sahip canlılardır. Onlara karşı hassas ve sevecen olmak, sürekli ilgi göstermek onların zihinsel sağlığı açısından son derece önemlidir. Ona sevgi gösterilmediğini düşünen ve ilgilenilmeyen kedilerde oluşan üzüntü ve stres, kusma problemleri yaratabilir.
Kedilerde Kusma Çeşitleri
Kedi dostlarımızın kusma şekillerine göre rahatsızlıklarının kaynağını da rahatlıkla ayrıştırabiliriz. Kusma şekillerinin hangi duruma işaret ettiğini bilerek kedinizin sağlığı için duruma anında müdahale edebilirsiniz. Gelin kedi kusma türlerini tek tek inceleyelim.
1. Kan Kusma
Kan kusma, 3 farklı kedi kusma türleri arasında en büyük tehlikeyi belirten kusma türüdür. Tümörlerden, bağırsak ve Kan kusma, üç farklı kedi kusma türleri arasında en tehlikelisidir. Tümörlerden, bağırsak ve mide kaynaklı rahatsızlıklardan, iç kanamadan ve zehirlenmeden dolayı oluşabilen kan kusma; kedinizin hayati risk taşıdığının göstergelerinden biridir. Kedinizin kan kustuğunu gördüğünüzde hiç vakit kaybetmeden bir veterinere götürmelisiniz.
2. Kronik Kusma
Kedi dostunuz eğer günde ikiden fazla kusuyor ve bunu her gün yapıyorsa durum kronik kusmadır. Bu durum genellikle alerjik veya metabolik rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkar. Bunların sebebi de yine beslenmeden kaynaklanmaktadır. Kronik kusma rahatsızlığı olduğunu düşündüğünüz kedi dostunuzu hızlıca veteriner kontrolüne götürmelisiniz.
3. Akut Kusma
Sık sık kendilerini yalayan kedilerde kırılan ve dökülen tüylerin yutulması kaçınılmazdır. Tükürme yetisine sahip olmayan kedilerde bu durumda kusmak midelerini temizlemeleri ve bu tüyleri vücutlarında atmaları için gereklidir. Bu gibi kusmalara akut kusma denir. Kedi tüy kusması durumunda endişe etmenizi gerektirecek bir şey yok. Ancak kedinizin kusarak kendini zorlamaması ve rahatsız olmaması için tüylerini düzenli olarak tarayabilir, bu dökülen tüyleri temizleyebilirsiniz.
4. Projektil Kusma
Kedi dostlarımızın tükettiği bazı yiyecekler onların hassas midelerine zarar verebilir. Beslenme kaynaklı zehirlenme veya alerjik rahatsızlıklara bağlı olarak görülen projektil kusma, hemen veteriner tarafından görülmesi gereken bir durumdur.
Kedi Kusması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kedilerin Kusması Normal mi?
Kedi kusması çok sık karşılaşılan bir davranış olmasına rağmen pek de normal kabul edilebilecek bir durum sayılmaz. Kedilerin oldukça hassas olan midesi yedikleri bazı şeylere reaksiyon gösterebileceği gibi kusma eylemi belli bir hastalığın göstergesi de olabilir. Eğer sık ve tekrarlayan bir kusma söz konusuysa altta yatan nedeni bulmak adına mutlaka ve en kısa zamanda bir veterinerden destek alınmalıdır.
Kedilerin Kusması Tehlikeli midir?
“Kediler neden kusar?” sorusuna verilecek ilk birkaç yanıttan biri tüy yutmalarından kaynaklı olduğudur. Sıklıkla kedi tüy yutması sonucunda görülen kusma, eğer çok sık olmuyorsa; çoğunlukla normal kabul edilir. Bu kusma çeşidi bir bakım rutiniyle önüne geçilebilecek bir durumdur. Ancak kediniz birkaç haftada bir gibi bir sıklıkta kusuyor ve tüy yumağından farklı bir seyir görünüyorsa, bir veterinere danışmakta fayda vardır.
Kedi Öğürmesi Neden Olur?
Kedilerin sıklıkla kendilerini yalamaları ve tüy yutmaları sebebiyle oluşan kusma, öncesinde öğürme olarak kendini gösterebilir. Kedilerde kusma sebeplerinin başında gelen tüy yumağı, midenin zorlanması sebebiyle öğürme olarak başlar. Ancak bu durum sadece tüy yumağından kaynaklanmıyor, bir mide veya bağırsak problemini işaret ediyor olabilir. Uzun süreli öğürme durumlarında veteriner kontrolü gerekebilir.
Kedi Kusması Nasıl Geçer?
Kedilerde kusma, pek çok farklı nedenle açıklanabilir. Bu nedenleri keşfetmek için de kedilerde bazı sindirim testlerinin yapılması gerekir. Eğer sebebi bariz şekilde kedi tüy kusması değil ise tüm kusma çeşitleri için veterinerinizin kedinize yapacağı testlerin sonuçlarına göre hareket etmelisiniz.