İnsanlarla ilişki kurmada en başarılı ve insanlara en yakın canlılar olarak bilinen köpekler, birçok konuda hayatlarımızı kolaylaştırıyor. Koruma, kurtarma, güvenliği sağlama gibi ağır görevleri kendiliğinden gerçekleştiren köpekler zekâları, eğitilmeye açık olmaları, sahiplerine bağlılıkları ve sabırları nedeniyle misyonlarını hiç bıkmadan yerine getiriyorlar. İnsanlara rehberlik etmek de bu fedakâr canlıların en zor görevlerinden biri. Özellikle görme engelli insanlara eşlik etmek için özel olarak eğitilen köpekler, hem evde hem evin dışında misyonlarının hakkını veriyorlar. Rehber köpekler, sahiplerine yardımcı olabilmek adına kapıları, dolap ve çekmece kapaklarını açıp kapatıyor ve sahipleriyle yaptıkları gezilerde onların güvende kalmalarını sağlıyorlar.
Rehber Köpeklerin İlk Bir Yılı ve Cinsleri
İlki 1916 yılında Almanya’da kurulan köpek okulu, insanlara köpekler hakkında yeni bir fikir verdi. Bu okulda savaş sonrasında görme yetilerini kaybeden askerlere yardım etmeleri için yetiştirilen köpeklerin çok başarılı olduğu görülünce rehber köpek yetiştiren okullar Almanya’da yaygınlaşıp Amerika Birleşik Devletleri’ne, oradan da bütün dünyaya yayıldı. Günümüzde rehber köpeklerin eğitimi bu konu üzerine uzman merkezler tarafından özenle yapılıyor. Rehber köpeklerin seçimi de köpeğin ırksal özelliklerine bağlı. Genellikle bu zorlu görevi gerçekleştirmek üzere seçilen köpek cinsleri Labrador Retriever, Golden Retriever ve Alman Kurtları oluyor. Çünkü bu üç cins, insanlarla iyi ilişkiler kurmanın yanında yüksek bir zekaya, engin bir sabra ve güçlü bir karar verme yetisine sahip.
>> Köpek Rampası ve Merdivenleri
Bu özel köpekler, doğdukları andan itibaren izlemeye alınıyor fakat eğitimleri doğumlarıyla birlikte başlamıyor. Bu da polis köpekleriyle aralarındaki farkın bir göstergesi. Rehber köpekler bir yaşına gelene kadar koruyucu ailelerinin yanında yaşarlar. Koruyucu ailenin görevi köpeğe itaatkâr olmayı öğretmek ve insanlarla iyi ilişkiler kurmasını sağlamaktır. Aile ile yaşayan köpekler insanların arasında ve onların sosyal ortamında nasıl davranması gerektiğini gördükten sonra, yani bir yaşına geldiklerinde özel merkezlerde eğitime alınıyor.
Rehber Köpek Eğitimi
Rehber köpek adayları, uzman eğitmenlerle birlikte dikkatleri dağılmadan sadece görevlerine odaklanmayı öğrenirler. Bunun için rehber köpek adayına ortamda başka köpekler olsa da onlarla ilgilenmeden yürümek ve bir çizgi üzerinde düz yürüyebilmek gibi alıştırmalar yaptırılır. Ayrıca bu eğitimlerde sahiplerini güvende tutabilmek için basamak ya da ağaç dalları gibi engeller gördüklerinde ne yapmaları gerektiğini de öğrenirler. Bu temel eğitimler bir yıl süresince devam eder. Bu eğitimler köpekler için oldukça zorlu bir süreçlerdir. Çünkü bir köpeğin diğer çekici uyarıcılara tepki vermeden sadece sahibinin hareketlerine odaklanmayı öğrenmesi köpek doğasına çok da uygun değildir. Dolayısıyla her köpek bu eğitimlerden başarılı olarak mezun olamaz. Yalnızca başarılı olabilenler iki yaşındayken rehber köpek olarak göreve başlayabilir. Diğerleri ise sahiplendirilmek üzere bir ailenin yanına verilir.
Rehber Köpek Olmak
Rehber köpekler, eşlik edecekleri yeni sahipleriyle tanıştıkları anda mesaileri başlar ve bu mesai genellikle rehber köpek 10 ila 12 yaşına gelinceye kadar durmaksızın devam eder. Her an sahibinin yanında olması gereken rehber köpekler, 24 saat boyunca sahiplerine odaklanmak durumundadır. Rehber köpekler görme engelli insanlar başta olmak üzere duyma ve konuşma engeli olanlar ile alerjik kişiler, epilepsi hastaları ve hatta şeker hastalarına bile eşlik ederler.
Son yıllarda yoğun anksiyete krizleri yaşayanlar ve panik bozukluk hastaları da rehber köpek edinmeye başlamışlardır. Herhangi bir kriz durumunu önceden hissedip sahibini yönlendirerek ona yardım etmenin yanında birlikte yaşadıkları insanlara koşulsuz sevgi göstermeleri de rehber köpekleri yeri doldurulamaz birer kurtarıcı yapıyor.
İlginizi çekebilir: Mutlaka Yaptırmanız Gereken 10 Köpek Aşısı