Sağlık Rehberi

Yavru Köpek Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir köpek sahiplenmek dünyanın en keyifli şeyi olabilir. Fakat bir canlının sorumluluğunu almak, ona iyi bakmak ve gereken eğitimi vermek anlamına da gelir. Köpekler, her ne kadar zeki canlılar olsalar da kendi bakımlarını yapamazlar ve disipline edilmediklerinde hayat kaliteleri düşer. Dolayısıyla hem onların iyi ve mutlu bir hayat sürmelerini sağlamak hem de köpek sahiplerinin huzuru açısından sevimli canlarımızın mutlaka eğitimden geçirilmeleri gerekir. Bu eğitim ise köpek henüz anne sütünden kesilmişken başlamalıdır.

Sadık dostlarımız köpekler, cinslerine ve büyüklüklerine göre değişecek biçimde yaklaşık 10 aylık olana kadar yavru sayılırlar. 2 ayını doldurmuş olan köpekler annelerini emdikleri için anneden ve kardeşlerinden ayrılmazlar. Bu da minik yavruların ilk eğitimlerini annelerinden almaları demektir. 2 aylık sürecin sonunda anne sütünden kesilmiş olan yavruların hızlı bir eğitimden geçirilmesi gerekir. Bu eğitim, tuvalet eğitimi ile başlayarak ısırmaması gerektiğini öğretmeye, evin kurallarını kavramasını sağlamaya ve sosyalleştirmeye kadar uzanır.

>> Köpek Tuvalet Eğitimi Ürünleri

 yavru köpek tuvalet eğitimi

Ona Mutlaka Tuvalet Eğitimi Verin

Küçük köpekler, aşıları tamamlanana kadar ev dışına çıkarılmaz. Bu da köpeğinizin tuvalet ihtiyacı başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını bir süre evin içinde karşılayacağı anlamına gelir. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi eve ilk geldikleri anda başlamalıdır. Minik dostunuzu çok iyi gözlemlemeniz ve tuvalet ihtiyacını gidermek üzere harekete geçtiğinde onu hemen oluşturduğunuz alana yönlendirmeniz bu eğitimin ilk aşamasıdır. Yavru köpek böylece tuvaleti geldiğinde bu alana gitmesi gerektiğini öğrenecektir. Tuvalet eğitimi için köpek pedleri, köpek tuvaletleri ve kafesleri kullanmanız ise işinizi kolaylaştıracağı gibi köpeğin öğrenmesini de hızlandıracaktır.

Evin Kurallarını Öğrenmesi Şart

Yavru köpek eğitiminde ikinci aşama köpeğin evin kurallarını öğrenmesidir. Ufaklık, evin hangi mekanlarına giremeyeceğini, hangi alanların kendisine ait olduğunu ve neleri yapmaması gerektiğini bilmelidir. Bunun için sizi dinlemesini sağlamanız şarttır. Yani köpeğinize kimin lider olduğunu öğretmelisiniz. Köpeklerin liderliğe yatkın yapıları sizin otoritenizi kabul etmelerini zorlaştırsa da öğrenmeye meyilli ve empatik canlılar oldukları için avantajlı konumdasınız. Ama onun sizi sahibi olarak görmesi ona yönelttiğiniz sevgiyi anlaması ile de ilgilidir. Bu da yavru köpeklere otoritenizi kabul ettirmenizin ve bu yolla evin kurallarını öğretmenizin ancak olumlu yöntemlerle mümkün olduğunun göstergesidir.

yavru köpek eğitimi 

Isırmaması Gerektiğini Öğretin

Köpekler, birbirleriyle iletişim kurarken ısırma yöntemini sıklıkla kullanırlar. Bu nedenle köpeğiniz ısırarak size derdini anlatmaya ve oyun oynamaya çalışır. Isırma, bir uyarı olduğu gibi bir oyun çağrısı da olabilir. Eğer yavru köpeğiniz oyun oynarken sizi ısırıyorsa oyunu bırakıp ona komut verin. Bu komut ve ilginin azaltılması ısırılmak istemediğiniz anlamına gelir ve köpek zamanla bunu kavrayacaktır. Köpeğiniz istemediği durumlarda da size hırlayıp ısırabilir. Bunun önüne geçmek için ise ona bağırmadan ama kararlı şekilde sınır koyun.

Sosyalleşmesini Sağlayın

Sevimli dostlarımız köpekler, yavruyken sosyalleştirilmesi gereken canlılardır. Yoksa büyüdüklerinde agresif hatta, saldırgan olabilirler. Bunun nedeni koruma içgüdüleridir. Yani köpeklerde agresyon içten gelen doğal bir tepkidir. Aşıları tamamlanana kadar ev halkı dışında kimseyi görmeyen yavru köpeklerinizi sosyalleştirmek için onu eve gelen konuklarla tanıştırabilir ve diğer evcillerle iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğiniz önce bu karşılaşmalardan korkacaktır. Sosyalleştirme eğitiminde sabırlı olmanız ve köpeğinizi zorlamamanız esastır.

Tasmaya Alışması Sağlayın

Köpeğinizin güvenliğini sağlamak ve onu daha kolay kontrol etmek için köpek tasması kullanmanız şarttır. Tasma kullanımı yavruyken başlar. Çünkü köpeğiniz tasmaya küçük yaşlarda alışırsa büyüdüğünde onu garipsemeyecektir. Köpeğiniz ilerleyen zamanlarda dışarıya çıkarıldığında başka canlıların güvenliği de söz konusu olacağından mutlaka tasma ile gezdirilmelidir. Bunun için minik köpeğinize eve geldiği ilk günlerde tasmasını takmanız ve onu sıkmadan ev içinde tasma ile gezdirme alışmaları yapmanız gerekir. Köpekler, çabuk alışkanlık geliştiren hayvanlar oldukları için bu eğitimin yavruyken başlatılması hızlı sonuç almanızı sağlar.

Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimi hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *