Sağlık Rehberi

Yavru Köpekler Ne Zaman Dışarı Çıkartılmalı?

Köpekler ilk iki ay, yani 8 haftalık olduklarından sütten kesildikleri için annelerinden ayrılabilirler. İki aydan küçük köpekler anne kaybı ya da hastalık gibi elzem bir durum dışında annelerinden ayrılmamalı ve anne sütünden mahrum bırakılmamalıdır. 8 haftasını doldurmamış bir yavru ise mecbur olunmadıkça sahiplenilmemelidir. İki ayını doldurmuş bir yavru köpek sahiplendiyseniz onun beslenme ihtiyacı gibi ilerleyen zamanlarda mutlaka egzersiz ihtiyacının giderilmesini gerektiğini de atlamamalısınız. Köpekler anne sütünden kesilir kesilmez sahiplenilerek annelerinden ayrılabilseler de hemen ev dışına çıkarılamazlar. Köpeğinizin aşıları bitmeden asla dışarı çıkarmamanız gerekir. Ayrıca köpeğin sosyalleşmeye hazır olması ve eğitimlerinin tamamlanması da bu süreci belirleyen etkenlerdir.

yavru köpekler ne zaman dışarı çıkarılmalı 

Yavru Köpekleri Dışarı Çıkarmak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Yavru köpekleri dışarı çıkarmanız için belirli bir zaman gerekirken bazı koşulların da sağlanması şarttır. İşte yavru köpeklerin ev dışına çıkmasının koşulları;

  • Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
  • Küçük köpeklere herhangi bir hastalık teşhisi konulmuşsa ya da yavru halsizlik, uyku hali, iştahsızlık gibi bir ya da birden çok hastalık belirtisi gösteriyorsa dışarı çıkarılamaz. Ancak bütünüyle sağlıklı haldeyse yani, bağışıklık sistemi yeterince güçlendiyse ev dışında bulunması uygundur.
  • Yavrunun sosyalleşme, tuvalet, ısırma, komut alma gibi eğitimleri tam olmazsa dışarı çıkarılmamalıdır. Yürüyüş eğitimi ise dışarıya çıktığı ilk andan itibaren verilmelidir.
  • Minik dostlarımızın ev dışına çıkarılmalarındaki bir diğer koşul ise psikolojik hazırlıktır. Yavru köpeğiniz insanlarla ve diğer evcillerle iyi anlaşacak durumda olmalı ve saldırganlık eğilimleri ile korku duygularından uzak halde olmalıdır ki dışarıya çıkarılabilsin.
  • Köpekler sahiplerini kısa sürede benimseyen ve onlara itaat etme eğilimi yüksek olan canlılardır. Ama bu süreç işidir ve köpeğinizle tam bir bağ kuramadıysanız dışarıda da sizi dinlemeyecek ev dışarı çıkmak iki taraf için de eziyete dönüşecektir. Bu nedenle küçük köpeğinizle gerekli vakti geçirip ona ilgi ve sevgi göstererek onunla bağ kurmuş olmanız onu dışarıya çıkarmanız için önemli bir etkendir.  

yavru köpeklerin dışarı çıkarılması 

Yavru Köpekleri Dışarı Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizi dışarı çıkarmak için tüm koşulları sağladığınızda ve bütün etkenleri yerine getirerek hazırlıkları tamamladığınızda dışarıda minik dostunuzu nelerin beklediğini bilmenizde fayda vardır.

  • Köpeğiniz ev dışına çıktığında arabalardan, insanlardan ve diğer evcillerden korkacaktır. Bunun için destekleyici ve cesaretlendirici olmanız gerekir.
  • Küçük dostunuz dışarıda her gördüğü obje ve canlıya ilgi duyacaktır. O merakla araştırmaya başladığında sabırlı olmalı ve ona izin vermelisiniz.
  • Yavru köpeğin dışarıda bulduğu herhangi bir nesne ya da yiyeceği ağzına almasına, yemesine ve çiğnemesine müsaade etmeyin. Bu çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
  • Köpeğinizle gezintiye çıktığınızda çöp kenarlarından uzak durun.
  • Yürüyüş esnasında köpeğiniz susayabilir. Herhangi bir yerden su içip hastalanmaması için yanınıza su bulundurmayı atlamayın.
  • Yavrunun komutlarınızı dinlemesi ve yanınızdan ayrılmaması kalması için köpek ödül mamaları kullanabilirsiniz.
  • Gezilerinizde mutlaka tasma kullanın ve diğer canlılar ile köpeğinizin güvenliğini sağlamayı unutmayın.

Köpekler İçin İdeal Yürüyüş Nasıl Olmalı? Köpeğinizle Yürüyüş Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir. 

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *